Ministar Vulin došao helikopterom u Sjenicu (VIDEO)

440

Prema riječima ministra odbrane, svi zadaci se sprovode baš onako kako su naređeni, bez ijednog problema, a život se odvija planski i organizovano.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na obezbjeđenju Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici.

Ministar Vulin je, nakon obilaska Centra, istakao da Vojska Srbije i u vanrednom stanju bezuslovno sprovodi naređenja svog vrhovnog komandanta i nadležnih organa Vlade Republike Srbije.

-Preduzeli smo na sebe veliku odgovornost, da svih 17 migrantskih kampova obezbjedimo i da omogućimo da migranti koji su u njima normalno žive i normalno funkcionišu, ali isto tako da lokalno stanovništvo bude apsolutno zaštićeno i kada je u pitanju eventualno širenje virusa, ali i kada je u pitanju naš svakodnevni život – istakao je ministar Vulin, podsjetivši da Vojska Srbije taj svoj zadatak sprovodi u saradnji sa Komeserijatom za izbjeglice i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

Prema riječima ministra odbrane, svi zadaci se sprovode baš onako kako su naređeni, bez ijednog problema, a život se odvija planski i organizovano.

– Vojska Srbije se na svakom dijelu naše teritorije osjeća dobro. Svi građani Srbije su veoma zadovoljni i srećni kada vide predstavnike svoje vojske i Vojska Srbije, bez obzira da li je u Sjenici ili je u Beogradu, na potpuno isti način obavlja sve svoje zadatke. Mi čuvamo svakodnevni život građana Srbije, bez obzira na njihovu vjeru, na njihovu naciju. Građani Srbije to znaju i zato toliko vole vojsku. Vojska Srbije je dobrodošla i u Sjenici i u Beogradu i tu nema izuzetaka – naglasio je ministar Vilin.

Komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović istakao je da Druga brigada uspješno izvršava sve zadatke u novonastalim okolnostima.

– Druga brigada kopnene vojske angažovana je, pored zadataka koje je realizovala do proglašenja vanrednog stanja, i na obezbjeđenju četiri migrantska centra za prihvat azilanata, zatim obezbjeđenju graničnih prijelaza prema Republici Crnoj Gori i obezbjeđenju Opšte bolnice u Čačku. Sve zadatke koje je komanda pred nas postavila uspješno smo realizovali i na raspolaganju smo i pretpostavljenoj komandi i državi Srbiji da sve zadatke u narednom periodu uspješno realizujemo – istakao je general Kuzmanović.

 

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici Fiko Hamdović izjavio je da zahvaljujući angažovanju Vojske Centar funkcioniše mnogo bolje.

– Uz pomoć Vojske funkcionišemo mnogo bolje i jednostavnije, zato što u Centru imamo 295 azilanata. Mi imamo bogato iskustvo što se tiče vojske i uvijek imamo uspješnu saradnju – naglasio je direktor Hamdović.

Današnjem obilasku Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Sjenici prisustvovali su komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić i predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović.

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na cijeloj teritoriji Srbije, a radi spriječavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbjeglice i migracije, vrši pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbjeđenje ovih objekata.

 

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.

Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svoje resurse mogli da posvete kontroli mjera Vlade Republike Srbije o zabrani i ograničenju kretanja.

Izvor: Sandžak Danas / Večernje novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.