KONAČNO! Nakon pet dana provedenih u autobusu naši sugrađani dolaze u Srbiju!

577

 

 

Izvještavali smo da više dana traje agonija putnika iz Sandžaka na graničnom prelazu između Austrije i Mađarske. Putnici su putovali crnogorskim autobusom agencije Simon Voyages, dok su državljani Crne Gore otišli avionskim letom do svoje matične države, srbijanski državljani bili su zaustavljeni i nije im dopušten ulaz u Srbiju.

 

FB stranica “Stari Dedo” bila je najažurnija i konstantno je pratila stanje naših sugrađana na međuprelazu ove dvije države, pa je tako i prva došla do informacije da je dozvoljen ulazak u Srbiju našim sugrađanima. Fb status vam prenosimo i cijelosti:

 

“Večeras oko 22.45h putnici iz sjevernog dijela Sandžaka, državljani Srbije, zajedno sa nekoliko putnika iz centralne Srbije, a svi sa crnogorskim autobusom agencije Simon Voyages, nakon 6 dana čekanja u međuzoni između Austrije i Mađarske, prešli su granicu i krenuli ka Budimpešti i Horgošu.

Putnici će biti smješteni u karantinu u Subotici dok će dvojica crnogorskih vozača nastaviti put do graničnog prijelaza Gostun.

Ovim putem želim da demantujem jučerašnje i današnje pisanje pojedinih fejsbuk stranica i portala u Sandžaku da zasluge za njihov dolazak u zemlju snosi jedan političar. Čak je taj političar na svojem nalogu objavio da su putnici još jutros krenuli put Srbije, da bi u kasnim popodnevnim satima objavu obrisao.

Istina je sasvim drugačija. Ovim putem želim da se zahvalim najpre Almiru Avdiću predsjedniku Skupštine opštine Rožaje koji je od nastanka problema bio aktivan i od hajra u rješavanju istog. Želim da se zahvalim i Mithatu Mujoviću, efendiji i rukovodiocu džemata u Beču koji je sa svojim ljudima donosio pomoć putnicima u hrani i vodi i sa kojim je zadovoljstvo sarađivati. Želim da se zahvalim i Edinu Fekoviću koji je također sa svojom ekipom organizovao dostavu pomoći. Također i Sanji Radulović iz ambasade koja se istinski potrudila u koordinaciji među stranama i koja je pomogla u informisanju o svakom novom detalju. Velike selame šaljem i braći Pepić iz Tutina sa kojima je bilo zadovoljstvo muhabetiti i na neki način sarađivati.

Posebna zahvalnost ide i ministru Ljajiću koji je uticao na sve relevantne faktore u sve tri zemlje da se problem odmah i bezrezervno riješi. A nije bilo jednostavno. Zašto nije bilo jednostavno, obrazložio sam u prethodnoj objavi? I da se razumijemo, ova objava ne favorizuje niti jednog političara i favorizovanje nije cilj, zahvalnost nose podjednako svi gore pomenuti i svi su iz različitih partija. Ima za cilj da se sazna istina. A ona je upravo ovakva. Sve u cilju da se na muci ovih ljudi ne sakupljaju jeftini politički poeni. Suviše su patnje i znoja prolili u ovih prethodnih 6 dana.

ONO ŠTO JE NAJBITNIJE, DO SABAHA ĆE PUTNICI BITI U SRBIJI. ŽELIM SVIMA OD SRCA DA BUDU NEGATIVNI NA TESTOVIMA I DA SE ŠTO PRIJE VIDIMO U PAZARU, TUTINU, SJENICI I OSTALIM GRADOVIMA.

Osim putnika u ovom autobusu, večeras će granicu preći i svi ostali putnici iz Srbije koji su bili na istom mjestu i u koloni dugoj od nekoliko kilometara, samo od vozila iz Srbije.

SREĆNO SVIMA.”
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.