Kućna izolacija prestaje, ali kućna samoizolacija ne: Šta je jedno, a šta drugo?

467

 

Pacijenti s lakom kliničkom slikom korona virusa od sada će se smještati na Sajmu, najavio je danas na konferenciji za štampu dr Predrag Kon. To će biti oni ljudi za koje je do sada bila predviđena kućna izolacija.

Ova nova mjera je nametnula pitanje da li sada kućna izolacija prestaje, kao i šta je kućna izolacija, a šta kućna samoizolacija, i ta nova situacija malo je zbunila ljude.

Hajde da to objasnimo.

Idemo redom.

Kućna izolacija

DO SADA JE BILO OVAKO: Kućna izolacija je izolacija u okviru doma, kada se oboleli koji je pozitivan na korona virus, smještao u sobu u svojoj kući, gdje ga samo jedna osoba iz porodice obilazi i pomaže mu, sa posebnim mjerama zaštite. Oboleli je sve dok ima blažu kliničku sliku u svojoj kući, a ukoliko razvije težu kliničku sliku,ako mu se stanje pogorša, onda biva hospitalizovan.

 

SADA ĆE BITI OVAKO: Kućna izolacija prestaje. Svi pacijenti koji su pozitivni na korona virus sa blažim simptomima smještaju se u kolektivni smještaj, na Sajmu na primer.

ZAŠTO SE TO MENJA: Dr Kon je danas objasnio da je iskustvo pokazalo da je u kućnoj izolaciji ipak dolazilo do zaražavanja i da je to u osnovi jako teško sprovesti. Ovim se širenje zaraze obuzdava.

 

Kućna samoizolacija

ONA I DALJE POSTOJI: Ovdje je riječ o izolaciji u kući svih koji su bili u kontaktu sa obolelim na dvije nedelje.

Da podsjetimo šta je dr Kon danas rekao.

– Kućna izolacija prestaje, ali kućna samoizolacija ne prestaje, to nije isto. Možda vama zvuči isto, ali kućna izolacija se sprovodi u odnosu na nekog ko je oboleo i ko je pozitivan, a kućna samoizolacija je zaštitna i služi za one koji su bili u kontaktu sa tim obolelim, i to će ostati kao što je bilo – rekao je danas dr Kon.

 

Dodao je i da su od stručnjaka iz Kine dobili uvjeravanja da bi i ti ljudi, koji su bili u kontaktu sa obolelim, trebalo da idu u dodatni karantin, gdje bi svako bio posebno u sobi, zaključan u periodu od dvije nedelje, ali, kako je rekao, mi to ne možemo da obezbjedimo i ne bi bilo prihvatljivo.
Izvor  Sandžak Danas / Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.