“Sljedeća nedjelja biće teška! Do kraja aprila pad broja oboljelih.”

418

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju oboljelih od virusa korona u Srbiji.

“Ako izdržimo naredne dvije nedjelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve”, rekao je Tiodorović za “Blic”.

On je ocjenio da se u ovom trenutku držimo dobro, iako iz dana u dan imamo sve više oboljelih, a počeli smo da bilježimo i smrtne slučajeve.

“Sljedeća nedjelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove”, rekao je Tiodorović.

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva korona virusa, ali je ukazao da sada postoji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboljeli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, spriječiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju oboljelih.

“Svjestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže”, rekao je Tiodorović.

On je naglasio da Srbija ne može da se poredi sa Kinom, gdje su, kako kaže, stvari vrlo specifične i ogroman je broj stanovnika.

“Ne bih nas poredio ni sa Italijom ni sa Španijom, možda je najbolja paralela sa Švajcarskom, i po broju stanovnika i po kretanju oboljelih. Kinezu su nam rekli da nas oni porede sa jednom svojom pokrajinom, tu smo slični po broju stanovnika, po kretanju broja oboljelih i umrlih, i oni su tamo za 29 dana suzbili epidemiju. Poslije tog perioda nisu imali više oboljele, ali su na snazi bile i dalje rigorozne mjere, koje mi ovdje počinjemo da primjenjujemo”, poručio je Tiodorović.

Izvor: Sandžak Danas/B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.