Pogledajte video kako se ZARAZA PRENOSI vazduhom!

684

Šta se dešava kada kašljete? Uz pomoć takozvanog Šliren (Schlieren) ogledala, istraživači su prikazali ono što je inače nevidljivo za čovjekovo oko – vazdušne struje u prostoriji. Kratak film impresivno demonstrira zašto bismo svi morali da pratimo preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije o tome kako da se štitimo od koronavirusa.

Video počinje siluetom čovjeka koji isprva normalno diše, a zatim kreće da jako kašlje. U prvom dijelu videa ne prekriva usta, a na svakom sljedećem dijelu, dok kašlje ili ih prekriva na određen način ili kašlje u određen tip maske. Na tim primjerima jasno se vidi, da ne postoji dovoljna zaštita od bacila za bilo koga ko je u blizini ako je osoba zaražena.

Ispostavlja se da je, poput preporuka stručnjaka najefikasniji način zaštite drugih da bolesna osoba kašlje u lakat. Zabrinjavajuće je koliko čak i maske služe kao slaba mjera sigurnosti pri kašljanju ili kijanju kroz njih, a interesantno je da je bezbjednija hiruška maska od one namjenjene odbrani od zagađenog vazduha.

Ovakav ogled je napravljen u specijalnim uslovima, na stručnoj opremi kakvo je Šliren ogledalo, inače to ne bismo mogli da vidimo. Postoje samo četiri takva na svijetu, a svako se koristi u drugačijoj oblasti. Ovo se korisiti za mjerenja kretanja vazduha u unutrašnjosti, kako bi se vidjelo kako unutrašnje struje reaguju na ljudsko tijelo, sa ciljem da se optimizuje energetska efikasnost u prostorijama gdje ljudi žive.

Izvor: uni-weimar.de
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.