Novih 73 oboljelih! Još jedna osoba PREMINULA!

489

U Republici Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Kako navode, testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi korona virus. Kako je rekla direktorka Batuta Verica Jovanović u toku dana danas je u bolnici Dragiša Mišvić preminula još jedna osoba stara 48 godina.

Ranije danas je saopšteno da su u toku noći od posljedica zaraze koronavirusom preminuli jedan muškarac, koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS i jedna žena, koja je bila hospitalizovana u Kliničkom centru Niš.

U pitanju je K.S. (1940.) koji se posljednjih nekoliko dana nalazio na respiratoru, a doktori su uložili maksimum tokom njegovog liječenja. Bolovao je od kardiomiopatije, imao je hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes melitus.

Druga je ženska osoba P.B. (1958.) koja se nalazila na respiratoru i pod stalnom pažnjom medicinskih timova, koji su učinili sve da je spasu, ali je ipak došlo do letalnog ishoda. Hronično je liječila arterijsku hipertenziju i dijabetes, kao i reumatoidni artritis.

Ranije je rečeno da je od ukupnog broja zaraženih skoro polovina u Beogradu, što je i za očekivati jer je ovo najveći grad sa najvećim brojem stanovnika, rečeno je na konferenciji za medije u Palati Srbije.

Ukupno je u 21 gradu potvrđen bar jedan pozitivan slučaj. Poslije Beograda po ukupnom broju potvrđenih slučajeva slijede Niš sa 40 i Valjevo sa 38 slučajeva, Novi sad sa 21, u Čačaku ima 13, u Kragujevcu 12, dok u je Kruševcu i Ćupriji po 10 zaraženih.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, u Opštoj bolnici Leskovac zdravstveni nadzor određen je za 61 zaposlenog, među kojima su 23 ljekara, 33 medicinske sestre, tri spremačice, dvije servirke i zamjenik direktora bolnice.

Jedna od četiri žrtve koronavirusa u Srbiji je i šezdesetogodišnja doktorka iz Niša. Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rekla je da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto neočekivano.

Istakla je da je važno da se većina zdravstvenih radnika zarazila van zdravstvenog sistema i da nije došlo do prenosa zaraze u zdravstvenim centrima.

Kineski stručnjaci, koji su nedavno došli da pomognu srpskim ljekarima u liječenju zaraženih koronavirusom, poručili su da je izolacija najvažnija mera u borbi protiv koronavirusa. Oni su potvrdili da da se tokom treće i četvrte nedjelje povećava broj oboljelih, kao i da je upravo zbog toga važno da se primjenjuju mjere izolacije i da se radi masovno testiranje kako bi bili otkriveni svi potencijalno zaraženi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se očekuje rast broja zaraženih, između ostalog i zbog toga što će po novoj strategiji biti povećan broj ljudi koji se testiraju. On je najavio i da će država za manje od 10 dana izaći sa prijedlogom mjera za pomoć privatnom sektoru, koji se suočava sa najtežim posledicama zbog pandemije koronavirusa.

Vlada Srbije saopštila je juče da je Evropska unija odobrila Srbiji da oko 94 miliona evra neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišćeno za prevenciju i suzbijanje posljedica novog koronavirusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je juče da pandemija koronavirusa prijeti čitavom čovječanstvu. On je pokrenuo „Globalan plan humanitarnog reagovanja“ nakon poziva na doniranje kako bi se prikupile dvije milijarde dolara.

„Na ovu prijetnju čitavo čovječanstvo mora da odgovori. Akcija i solidarnost na svjetskom nivou su od ključnog značaja“, rekao je Gutereš u video izjavi, ocjenivši da „individualni odgovori zemalja neće biti dovoljni“.

Nakon što je u Indiji od juče na snazi potpuna zabrana izlaska iz kuća, gotovo petina svjetske populacije nalazi se u karantinu. Broj oboljelih u svijetu ubrzano raste pa je do danas registrovano više od 472.000 zaraženih, dok je broj umrlih porastao na 21.308.

Izvor: Sandžak Danas/Insajder
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.