Upozorenje MUP-a svim građanima: Prijavite ako ste dobili ovakvu poruku

368

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da prijave ukoliko su dobili SMS poruku u kojoj se traže lični i bankarski podaci.

MUP je pozvao građane koji su dobili SMS poruke u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih traže lični podaci i bankarski podaci da to prijave Odijeljenju za suzbijanje viokotehnološkog kriminala na imejl adresu [email protected] ili preko Udruženja banaka, jer je, kako navode, riječ o prevari.

U poslednjih nekoliko dana, naime, jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke. Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a je, naime, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzelo sve mjere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela. Ministarstvo i Posebno tužilaštvo upozoravaju građane da je riječ o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara. Inače, Udruženje banaka ali i poslovne banke obavjestili su klijente da će ih kontaktirati u vezi s isplatom penzije, što može da podrazumjeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

B92




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.