Nova lažna vijest u vezi koronavirusa

618

“Juče se na našim društvenim mrežama, uglavnom na Fejsbuku, pojavila objava u vidu fotografije na kojoj se tvrdi da Izrael nije imao smrtne slučajeve i to zbog jednog navodnog lijeka.

U poruci stoji: „Postignut je lijek za virus Covid-19 ili način za njegovo uklanjanje. Iz Izraela dolaze informacije da ovaj virus tamo nije izazvao smrt.”

Dodaje se da je recept je krajnje jednostavan. Potrebno je pomiješati limun i sodu bikarbonu u vruću vodu i piti kao čaj. Djelovanje limuna i sode bikarbone odmah ubija virus, navodi se u toj viralnoj objavi”, saopšteno je iz DFC-a.

Ovo je, kako navode, lažna vijest iz više uglova.

“Prvo, Izrael je do sada (u trenutku pisanja teksta) zabilježio 3,619 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od kojih su 12 imali smrtni ishod.

Drugo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) još uvijek nema određenog lijeka za COVID19.

Ono do čega smo došli je da se ovaj savjet početkom marta pojavio na Fejsbuk stranici Dose Of Education. Ta platforma je brzo reagovala i označila objavu kao lažnu vijest, međutim to nije zaustavilo širenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Digitalnog forenzičkog centra uputili su apel svim građanima da objave pojedinaca na društvenim mrežama nijesu kredibilan izvor informacija o koronavirusu.

“Potrebno je pratiti objave i informacije koje dolaze sa zvaničnih i kredibilnih adresa poput Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije”, zaključuje se u saopštenju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.