KO JE LEGENDARNI PALIĐAK KOJI JE RAZORIO NOVI PAZAR 1689. GODINE?

820

Već decenijama, pa i stoljećima traju rasprave ko je legendarni Paliđak, vođa srpskih ustanika, koji je 1689. godine do temelja spalio i razorio tada jedan od najvećih balkanskih gradova – Novi Pazar. Naš šeher nikada u historiji nije pretrpio takva razaranja, niti je ikada imao toliko ljudskih žrtava.

Do sada je preovladavalo mišljenje da je u pitanju starovlaški knez Mojsije Rašković, i svi ponavljaju tu pretpostavku najvećeg sandžačkog historičara rahmetli Ejupa Mušovića.

Na osnovu podataka do kojih sam došao, Paliđak nije iz porodice Raškovića, već čovjek porijeklom iz novopazarskog kraja.
Uskoro ću napisati historijski tekst koji ću objaviti u sarajevskom sedmičniku “Stav”, gdje ću datI potpuno drugojačiju tvrdnju ko je legendarni Paliđak.

Zasada ću samo reći da to sigurno nije Mojsije Rašković, kako se do sada tvrdilo, već jedna potpuno druga ličnost, rodom iz novopazarskog kraja, kako su i tvrdila novopazarska predanja, ali u njima nije ostao trag sjećanja ko je ustvari legendarni Paliđak.
Širu verziju priče sa novom tvrdnjom objelodaniću u doglednom vremenskom periodu.

ESAD RAHIČ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.