Koje su to nove mjere koje država sprema za privatni sektor?

403

Jedna od glavnih mjera države za spas srpske privrede čije je predstavljanje bilo najavljeno za danas (u nedelju, 29. marta), ali je pomjereno za utorak, trebalo bi da obuhvati konkretnu novčanu pomoć za radnike u privatnom sektoru u Srbiji.

Kako očekuju izvori eKapije, za mikro i mala preduzeća i preduzetnike trebalo bi da država isplaćuje po 30.000 dinara u toku tri mjeseca, dok će za srednja i velika preduzeća taj iznos biti 15.000 dinara.

Takođe, prema očekivanjima, plaćanje poreza i doprinosa biće odloženo za period od tri mjeseca, a plaćaće se od sledeće godine, na 24 rate.

Porezi na dobit i imovinu takođe bi trebalo da budu odloženi, a plan je odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu i odlaganje plaćanja poreza na imovinu od aprila do juna, za pravna lica i preduzetnike.

Očekuje se i da će država dati povoljne kredite za likvidnost, po kojima će garantovati čak 80%, a kamata će biti oko 3,5% uz grejs period od 12 mjeseci.

Uslov za sve ove mjere, kako je i najavljeno, biće da poslodavac nije otpustio više od 10% zaposlenih od proglašenja vanrednog stanja.

Upućeni očekuju i da će mjere pored ostalog, uključiti i moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za javna preduzeća, kao i podsticanje domaće tražnje.

Očekuje se da će ukupne mjere usmjerene ka privatnom sektoru biti vredne približno 5 milijardi evra.

B. P.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.