Provokativno pisanje Kurira o gostovanju Arkanovog tima u Novom Pazaru ‘93!

550

Stariji Novopazarci se vrlo dobro sjećaju ranih devedesetih godina, kao i ratne uloge paravojnih formacija u istočnoj Bosni i sjevernom Sandžaku .

Željko Ražnatović Arkan, kao vođa paravojnih formacija, vršio je teror i represalije nad bošnjačkim stanovništvom prije samog početka rata, što je kasnije dokazano da je bilo po direktivi Slobodana Miloševića.

I sam dolazak Arkana te 1993. u Novi Pazar nije bio slučajan jer je upravo u tom periodu naš grad doživljavao ekonomsku ekspanziju, pa se s pravom sumnjalo još tada da je on bio samo probni balon čiji je zadnji cilj zastrašivanje i pljačka Novopazaraca.

Tekst objavljen danas u Kuriru povodom tadašnje utakmice igrane između fudbalera Novog Pazara i Prištine je tendeciozan, nistinit i za stanovnike Novog Pazara više nego iritantan, jer se sjećamo svi stvarnih događaja na novopazarskom stadionu, a sud o ovom članku je na vama, mi ga prenosimo u cjelosti:

Pre skoro tri decenije na stadionu u Novom Pazaru dogodio se jedan od najvećih skanadal u istoriji regionalnog fudbala.

Igrao se meč Druge lige Jugoslavije između domaćeg Pazara i gostiju iz Prištine čiji je prvi čovek bio Željko Ražnatović Arkan.

Utakmica u Pazaru bila je praćena velikim brojem skandala, tokom utakmice vređani su fudbaleri Prištine, na teren su bacani razni predmeti, a golman ekipe sa KIM bio je čak i pogođen. Sve je eskaliralo pred kraj utakmice kada je krenulo žestoko vređanje Ražnatovića koji je seo u svoj džip i zajedno sa svojim prijateljem Miloradom Ulemekom Legijom uleteo na teren i prekinuo utakmicu.

Nakon toga otišli su do čelnika Pazaraca i na samo sebi svojstven način tražili da utakmica bude prekinuta i registrovana nerešenim rezultatom.

– Tako je vreme i gotovo, i onda morate, razumeš – rekao je tada Arkan.

Prilikom izlaska sa stadiona delegacije FK Prištine ponovo je došlo do incidenta, naime domaći navijači su kamenovali autobus sa gostujućim fudbalerima, a onda i kolonu u kojoj su bili Ražnatović i Ulemek.

Od tog trenutka postalo je jasno da će se istorija Jugoslovenskog fudbala prekrajata i stvarati na razne metode koji nemaju nikakve veze sa samim sportom.

Kako je sve izgledalo pogledajte na sledećem videu.

Izvor: Sandžak Danas/Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.