Naučnici tvrde: Korona virus MUTIRA, postoji OSAM vrsta!

382

Novi korona virus mutira kao i ostali virusi i sada ih ima osam vrsta koji kruže planetom, tvrde stručnjaci, a dobra vijest je da mutacije nisu smrtonosne, rekao je Trevor Bedford, čiji portal NextStrain prati genom virusa pomoću uzoraka iz svih dijelova svijeta.

Stručnjaci sekvencionišu genome korona virusa i otkrivaju vrste koji su se pojavile otkako je virus prošle godine prvi put prešao sa životinje na čovjeka na pijaci u kineskom gradu Vuhanu.

Njihovi radovi, navodi se, “pokazuju da virus migrira i dijeli se u slične, ali nove podtipove”, piše američki magazin USA Tudej, prenijela je Hina.

– Na pitanje mijenja li se virus genetski, odgovor je apsolutno da – kaže epidemiolog sa Harvarda Mark Lipsič.

– Pitanje je da li se dogodila neka promjena koja određuje smjer kretanja bolesti ili prijenos ili druge stvari koje su važne za ljude – dodao je. Novi sojevi su tek neznatno promjenjeni i nema razlike u smrtnosti, ističu stručnjaci.

– Uočena stopa mutiranja (oko dvije mjesečno) su posve uobičajene za viruse – napisao je Bedford na Tviteru.

– Grip obično ima isti broj mutacija, čak i nešto više – dodao je.

I dok dosad dešifrirani genomi pružaju informaciju o tome kako se njegovo širenje može zaustaviti i pomaže li tome održavanje razmaka među ljudima, a sve pokazuje da pomaže, oni nisu ništa više od skice, upozoravaju naučnici. Saglasni se da još puno toga treba da bude otkriveno, ali mikroskopske promjene pomažu da utvrde patogeni put kroz ljudsku populaciju.

– Epidemije se mogu pratiti – rekao je Čarls Čiu, profesor infektologije na Kalifornijskom sveučilištu.

– U stanju smo gotovo u stvarnom vremenu da sekvencionišemo genom da bi utvrdili koji sojevi ili rodovi cirkulišu – kazao je Čiu.

Izvor: Sandžak Danas/Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.