Pogledajte šta je pedstavljeno programom mjera Vlade Srbije za podršku privredi i nezaposlenim licima

583

Mjere su donijete kako bi se zaštitila mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju 900.000 ljudi. Preduzetnici će isplaćivati neto zarade zaposlenim, a tek od januara naredne godine u 24 rata uplatiće doprinose i poreze na zarade. Svaki punoletni građanin dobiće na račun po 100 evra. Cilj je očuvanje radnih mjesta i likvidnost preduzeća.

Ministar za finansije Vlade Srbije Siniša Mali danas je predstavio program ekonomskih mjera za podršku privredi kako bi se smanjili efekti prouzrokovani korona virusom na globalnom nivou.

Prvo su pre desetak dana donijete odluke da se zdravstvenim radnicima plate povećaju za 10 odsto, a penzioneri će 10.aprila dobiti penzije u cijelom iznosu uz 4000 novčane pomoći.

Paket privrednih mjera podijeljen je na četiri dijela, a vrijedan je 5,1 milijardu evra.

To su: poreske mere, direktna pomoć zaposlenim, likvidnost i svakom punoletnom građaninu diretna uplata novčanog iznosa.

Preduzetnicima je svakako najvažnija olakšica što će država na sebe preuzeti izmirivanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, a preduzetnici imaju obavezu da isplaćuju neto zarade. Ova mjera počeće da se primenjuje polovinom maja. Tek od januara 2021.godine preduzetnici će u 24 rate izmiriti dugovanja državi na osnovu spomenutih poreza i doprinosa. Za tri mjeseca, na svakog zaposlenog, preduzetnici u predzećima koja ostvaruju prihod dobiće direktnu novčanu pomoć od po 90.000 dinara za zarade. Biće obezbeđeno 50 odsto od minimalne zarade zaposlenima u velikim preduzećima koji su dobili rešenja o prestanku rada.

Preduzeća će biti oslobođena i plaćanja poreza na dobit.

Država će svakom punoletnom građaninu uplatiti na račun po 100 evra na ime novčane pomoći.

Ovaj program se ne odnosi na ona preduzeća koja su od sredine marta otpustila više od 10 odsto radnika.

U javnom sektoru neće biti otpuštanja, niti smanjenja plata dok traje ovo stanje izazvano epidemijom , odnosno pandemijom na globalnom nivou, što je prouzrokovalo i veliku ekonomsku i socijalnu krizu u gotovo svim zemljama.

I.H.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.