Njemačka će dozvoliti ulazak sezonskim radnicima, ali pod posebnim uslovima

335

Njemačka će dozvoliti stranim radnicima da uđu u državu, kako bi pomogli u berbi voća i povrća na farmama, saopštila je Vlada.

Nakon ublažavanja zabrana uvedenih radi borbe protiv širenja koronavirusa, njemačko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su postigli dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se dozvoli ulazak za 40.000
sezonskih radnika u aprilu i još 40.000 u maju.

“Radnici treba da doputuju avionom prije nego autobusom kako bi se zaštitili od prijetnje koronavirusa”, istakli su u saopštenju.

Dodatni niz uslova obuhvata i to da sezonski radnici moraju proći medicinski pregled i držati odstojanje jedan od drugog tokom posla.

Brojne članice EU, ukljućujući Njemačku, uvele su granične kontrole radi usporavanja širenja virusa, ali nuspojava je da radnici nisu mogli do svojih radnih mjesta.

Njemački poljoprivrednici i prerađivači voća upozorili su da bi slične zabrane mogle da spriječe više hiljada sezonskih radnika iz istočne Evrope da dodu u pomoć prikupljanju žetve i berbe, što bi moglo dovesti do nestašice voća i povrća, ali i povećanja cijena.

Većina sezonskih radnika dolazi sa istoka EU, uključujući Poljsku, Rumuniju i Bugarsku.

Evropska komisije je početkom sedmice, takođe zatražila od članica EU da dozvole ulazak za više stotina hiljada sezonskih radnika koji vrše sadnju ili berbu preko granica uprkos nacionalnim mjerama za sprečavanje širenja
virusa.
2 thoughts on “Njemačka će dozvoliti ulazak sezonskim radnicima, ali pod posebnim uslovima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.