Italija: Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike i starije od 65 godina

274

Italijanska regija Lazio uvodi od 15. septembra obaveznu vakcinaciju protiv gripa i pneumokoka za sve starije od 65 i sve zdravstvene radnike.

Ko se ne želi vakcinisati neće moći raditi ili ulaziti u mjesta gdje se ljudi okupljaju i gdje nije moguće osigurati distanciranje, navodi portal Roma Today.

U slučaju nevakcinisanja osoba starijih od 65 godina bit će im zabranjen pristup centrima za starije osobe ili pristup drugim mjestima okupljanja koja ne mogu garantovati socijalnu distancu (udaljenost).

Razlog su preporuke WHO-a o smanjenju bolesti koje mogu simulirati COVID- 19, poput gripa. Objašnjenje je da bi to omogućilo da se slučajevi COVID-19 u starijih prije prepoznaju i adekvatno liječe.

Također regija Lazio će izdati preporuku o vakcinaciji protiv gripa za djecu između šest mjeseci i šest godina putem sveukupnog uključivanja pedijatra izabranog na osnovu lične želje.

Guverner regije Lazio Nicole Zingarettija izjavio je da će odluka o obaveznoj vakcinaciji protiv gripa omogućiti da se brže identificira ko je zaražen virusom i mnogo pravovremenije preuzme briga o starijim osobama ne miješajući grip s COVID-om.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.