Jourova: Evropa je ovisna o medicinskoj opremi iz Kine i Indije

245

Ovisnost nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom, rekla je potpredsjednika Evropske komisije. Češka, kao i brojne države članice EU-a, ovisi o isporuci zaštitnih maski iz KineEPA

Potpredsjednica Evropske komisije, zadužena za pravosuđe, Vera Jourova upozorila je na “morbidnu ovisnost” Evrope prema Kini i Indiji u vezi opskrbe lijekovima i medicinskom opremom tokom krize korona virusa, javlja AFP.

“Ova kriza je otkrila našu morbidnu ovisnost o Kini i Indiji za lijekove”, rekla je Jourova tokom rasprave na češkoj državnoj televiziji.

“To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom”, dodala je češka povjerenica zadužena za pravne vrijednosti i transparentnost u Komisiji, prenosi Hina.

‘Naučili smo veliku lekciju’

“Analizirat ćemo opskrbne lance i pokušati se osloniti na evropske proizvode. Naučili smo veliku lekciju”, izjavila je Jourova.

Evropska komisija do kraja mjeseca treba razraditi strateški plan u vezi tog pitanja i zatim ga predati Evropskom parlamentu i čelnicima država članica EU-a, objasnila je Jourova.

Češka, kao i brojne države članice EU-a, ovisi o isporuci zaštitnih maski iz Kine.

Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.