Ispovijest Almira Plojovića: NISMO RAZMIŠLJALI O SEBI, SAMO DA IH SPASEMO, ALI NAŽALOST…

276

“U trenutku gašenja požara, nismo razmišljali o sebi, već nam je cilj samo da spasemo ljude. Nažalost, iako smo učinili sve u svojoj moći jedna osoba je stradala”, kaže za “Blic” vatrogasac Almir Plojović koji je u nedelju gasio vatrenu stihiju u stambenoj zgradi u novopazarskom naselju “Lug”.

U požaru je nažalost stradala 75-godišnja Hajrija Trtovac, koja je sama živijela u stanu na četvrtom spratu, ali je uprkos tom ljudskom gubitku mladi vatrogasac Plojović za sugrađane bio heroj, jer je “ušao u razbuktali požar”, a koliko je bio savestan i požrtvovan, naveli su Novopazarci, koji su posvjedočili to da nije želio da se osveži vodom, da ne bi pokvario post u ramazanu.

Mladi vatrogasac prisjeća se da su u nedelju, u 11.47 sati dobili dojavu i kolege i on su se odmah uputili u Mitrovićevu ulicu, gdje su na prijavljenoj lokaciji, na četvrtom spratu stambene zgrade, zatekli požar u razbuktaloj fazi.

– U tom momentu bilo nas je sedmoca i tri vozila, ali smo zatražili pojačenje i uskoro nas je bilo 12 na terenu – priča mladi vatrogasac.

Odmah su uočili da dim izbija sa terase što im je ukazalo da je požar u razbuktaloj fazi, da je veći požar i da prijeti da se proširi na okolne stanove. Zbog toga je odlučeno da se uporedo sa gašenjem požara evakuišu stanari.

– Zadatak kolege Veljka Jolovića i moj bio je ulazak u prostoriju, nalaženje ugrožene osobe i gašenje požara, a ostralih ekipa evakuacija građana. Kolega Jolović i ja smo bili u žarištu požara, gdje smo se međusobno podržavali i timskim radom uspjeli da obuzdamo vatrenu stihiji, načog čega je požar lokalizovan u 12.15 sati a ugašen u 14.30. Važno je što je spriječeno širenje požara da zahvati i druge stranove – navodi Plojović.

Ovaj mladi vatrogasac, koji radi nepunih godinu dana, verovatno će ovu intervenciju pamtiti cijeli život.

– Na početku karijere sam. Spreman sam da pružim svoj maksimum i pomognnem kolegama i sugrađanima koji se nađu u nevolji – kaže mladi Plojović koji zahvaljuje na povjerenju i podršci starijih kolega iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Novom Pazaru, koji dijele znanje i uče mlađe vatrogasce. Takođe pohvaljuje i sugrađene koji su nudili pomoć tokom intrervencije, ali “nije bilo potrebe za tim”.

On negira napise pojedinih medija da je “Zaštitna oprema na njemu gorela i otopila se”.

– Sva naša oprema je po svetskim standardima i pruža nam maksimalnu zaštitu. Ona štiti nas, a mi građane. Prilikom ove intervencije, koja je zahtijevala brzi ulazak u stan, niko od kolega nije povrijeđen, niti je oštećena naša zaštitna oprema – konstatuje mladi vatrogasac.

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.