Ivica Dacić za RTS o mogućnosti otvaranja granica

418

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da se zdravstveni sistem Srbije pokazao veoma uspješnim za vrijeme koronvirusa i da su država i društvo pokazali da umiju da upravljaju krizom. Iako će vanredno stanje biti ukinuto, kaže Dačić, neke mjere će ostati jer ne zavisi sve od Srbije.

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem prgramu RTS-a, rekao da misli da su rezultati Srbije u borbi sa virusom izvanredni, uz dobre ekonomske rezultate.

Ministar je rekao da su krizni štabovi odradili posao na veoma visokom nivou i da rezultati pokazuju da je ova faza krize uspešno prevaziđena.

“Sada slijedi nova faza. Koronavirus će biti prisutan među nama”, rekao je Dačić i dodao da će se Srbija truditi da zadrži osnovne postulate spoljne politike.

Kada je reč o ljudima koji žive u tzv. malograničnom području (50 kilometara sa jedne i druge strane granice) i koji imaju posao i zemlju sa druge strane granice, Dačić je rekao da je postignut dogovor o propusnicama za te ljude sa Mađarskom i da se sa drugim zemljama vode razgovori i da su razmenjene note.

Kada je riječ o transportu građana, Dačić je naveo da je Mađarska dozvolila i takozvani humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene. Ističe da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja.

“Trebalo bi da postoji jedinstveni međunarodni zajednički pristup. Svjedoci smo da je dosad svaka zemlja primjenjivala svoje mjere”, naveo je Dačić.

Ukazao je da će biti ukinuto vanredno stanje, ali da to ne znači da će biti ukinute i sve mjere jer je Srbija dio svijeta.

Kaže i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija koje nisu u dovoljnoj mjeri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.

Ministar je rekao da se spoljna politika u doba korone sastoji od video-konferencija i podsjeća da je i sastanak SB UN bio putem video-konferencije.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u svetu navodeći da sve podsjeća na probleme iz 2009. godine.

Ističe da je tada napravljena atmosfera nepovjerenja koja je dovela do toga da se ljudi nisu vakcinisali i da je zato potrebno napraviti bezbjednu i efikasnu vakcinu.
4 thoughts on “Ivica Dacić za RTS o mogućnosti otvaranja granica

  1. Zoran ninic

    19 og marta sam izasao iz zemlje u Rumunija vratio se 20 og nisu me pustili u zemlju kad mogu da udjem? H vala

    Reply
  2. Rada

    Kad ce nase ministarstvo odobriti otvaranje granice sa Grck da bi mogli da se vrate oni sto su ostali jer zbog posla nisuogli napustiti Grcku

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.