Prijave za 100 evra pomoći od 15. maja, još nije poznat broj telefona

275

Od 15. maja penzionerima i socijalno ugroženima biće uplaćeno sto evra u dinarskoj protivvrijednosti, kao ekonomska mjera pomoći u prevazilaženju posljedica koronavirusa. Ostali punoljetni građani, ukoliko žele novac, moći će da se prijave preko portala Uprave za trezor i telefona čiji broj još uvek nije poznat.

U Uredbi Vlade Republike Srbije o formiranju privremenog registra i načinu uplate​​ jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije, stoji da je neophodno da prilikom podnošenja prijave, zainteresovani za dobijanje 100 evra dostave ime i prezime, jedinstveni matični broj, registarski broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren, ili će biti otvoren račun, na koji će im biti uplaćena jednokratna novčana pomoć. Neophodan će biti i broj telefona i/ili imejl adresa koji će se koristiti radi komunikacije s bankom o izvršenoj uplati u slučaju da zainteresovani nije klijent banke kod koje će biti otvoren račun.

Ako korisnici penzija i invalidna lica, odnosno korisnici novčane socijalne pomoći, nemaju​​ račune u bankama, Banka poštanska štedionica će otvoriti posebne namjenske račune za jednokratnu isplatu pomoći.

Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno​​ preostale radne sposobnosti.

Prvobitno je bilo najavljivano da će svi punoletni građani dobiti ovu pomoć bezuslovno, ali je Uredbom precizirano da se građani podijele na grupu onih kojima Vlada zna da je pomoć potrebna i one koji sami treba da procijene da li takva potreba kod njih postoji.

Fiskalni savijet nije imao pozitivno mišljenje o ovoj anti-kriznoj mjeri. Nejasan je bilo kakav smisao politike koja defakto znači da će država „pokloniti“ građanima po 100 evra tako što će ih prije toga zadužiti za tih istih 100 evra (ali s kamatom). Fiskalni savijet zato poziva Vladu da od ove loše mjere odustane, navodi se u ocijeni Fiskalnog savjeta antikriznog programa ekonomskih mjera.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.