Zukorlić o oduzimanju mandata: Politička provokacija na koju neću reagovati

311

Vijećnička većina u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), na današnjem zasjedanju, konstatovala je prestanak mandata Muameru Zukorliću, nosiocu liste “Matica bošnjačka” i lideru Stranke pravde i pomirenja (SPP).

U šturom saopćenju, koje je poslije sjednice dostavljeno medijima, navodi se da Zukorlić više od godinu dana nije učestvovao u radu Vijeća, čime su se stekli uslovi da se mandat dodijeli narednom većniku sa te liste”, piše “Danas”.

Zukorlić je u izjavi za “Danas” ocijenio je da je oduzimanje mandata “politička provokacija na koju će hladnokrvno reagovati”, odnosno, da neće odgovoriti ni na koji način i da tu odluku treba posmatrati u kontekstu predstojećih predizbornih aktivnosti i “kao jasan pokazatelj dva politička subjekta, koji drže Vijeće, da na sebe privuku pažnju”.

Ocijenio je da je namjera odluke “podgrijavnje tenzija, što je bio njihov manir, u skoro svim, predizbornim kampanjama”.

“Nedavno je lista Vakat je, odnosno Sandžačka demokratka partija (SDP), saopćila da će tražiti raspuštanje BNV, a danas su donijeli ovakvu odluku. Javnosti je poznato da sam prestao da dolazim na sjednice Vijeća, jer mi je na konstitutivnoj sjednici bila ugrožena bezbjednost. Smatrao sam, da zbog moje bezbjednosti i zbog svih posljedica, koje bi time mogle biti izazvane, bolje da se ne pojavljujem dok se ne promijeni ponašanje većine”, rekao je Zukorlić.

BNV privatizovano od dvije političke grupacije koje ne služe nacionalnim interesima Bošnjaka”

On je dodao da “ovakvo ponašanje ukazuje da je BNV privatizovano od dvije političke grupacije i da uopšte ne služe nacionalnim interesima Bošnjaka, već isključivo ličnim i partijskim interesima, uključujući i zloupotrebu budžetskih sredstava”.

Nastaviće, kaže, predizbornu kamanju u pozitivnom tonu, predstavljajući program, rezultate i aktivnosti SPP.

Vjeruje da, današnja, odluka BNV neće imati nikakve pravne posljedice i da neće biti verifikovana od strane nadležnih državnih organa.

Aktuelni saziv BNV, koji broji 35 vijećnika, čine tri liste “Samoopredlejenje” Sulejmana Ugljanina, koja ima 14 mandata, “Matica bošnjačka” Muamera Zukorlića 13 i 8 mandata “Vakat je”,koju je podržala SDP.

Liste “Samoopredjeljenje” i “Vakat je” čine većinu u BNV, a “Matica bošnjačka” ostala je u opoziciji.Od konstitutivne sjednice mnogo je nesuglasica između vijećničke većine i opozicije.

Izvor: Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.