Analiza predizborne kampanje: SDP ubjedljiva u većini sandžačkih gradova!

511

Predizborna kampanja u Srbiji, a samim tim i u Sandžaku se nastavlja. Stranka demokratske akcije izgara u međusobnim sukobima. Sulejman Ugljanin se pod velikim pritiskom javnosti odrekao skandalima sklonog predsjednika opštine Hazba Mujovića, međutim lokalni sjenički odbor nikako da se oslobodi njegovih repova u stranci. Stiče se utisak da, ako nekad uspiju da naprave otklon od koruptivne politike bivšeg predsjednika, imaju priliku da se djelimično oporave do izbora i na kraju ipak naprave pristojan rezultat. Naravno, ostaje da se vidi da li je Sulejman Ugljanin u stanju da složi rogove u vreći tako da svi budu zadovoljni.

Stranka pravde i pomirenja se oslanja na harizmu i govorničke vještine svog lidera Zukorlića. Međutim, kadriranje u Sjenici im nikako ne ide na ruku, kao ni “građevinski sektor” Islamske zajednice, koji služi rušenju lokala na koje se njihov šef nameračio, a čije dejstvo se vidi u susjednom Novom Pazaru. Mentalitet Sjeničaka je drugačiji, i prosto je nezamislivo da bi oni mogli dozvoliti nasilno rušenje lokala ili nelegalnu gradnju kao Pazarci. Sjeničaci i u susjednom Prijepolju imaju primjer kako je to kad Zukorlićevi kadrovi vladaju. Politički neistomišljenici vrlo lako završe sa polomljenim rebrima i zavijenim glavama. U Sjenici im situaciju dodatno otežava pokušaj reanimacije i vađenja iz naftalina kadrova koji su bili stožer politike SDA Sulejmana Ugljanina u vremenu kada je lokalna vlast u Sjenici davala lekcije cijeloj Srbiji u primjeni korupcije u cilju punjenja sopstvenih džepova.

Treća bošnjačka opcija u Sjenici, SDP Rasima Ljajića, izgleda da nikada nije bila jača. Naša istraživanja pokazuju da oni trenutno imaju između 40 i 45 procenata podrške u bošnjačkom dijelu izbornog tijela. Uzrok tome je izuzetna politička snalažljivost i pragmatičnost njihovog lidera Rasima Ljajića, koji je otvorio vrata stranke i preuzeo nezadovoljne kadrove iz drugih stranaka, kao i dosta do sad politički neopredjeljenih kadrova. Na ovaj način pokrenuo je i stare kadrove ove stranke u Sjenici, koja je prije samo godinu dana delovala kao potpuni autsajder i, iako u Novom Pazaru deluje nepobjedivo, u Sjenici je djelovala slabašno, što se najviše odrazilo na rezultat za izbore za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Izgleda da je loš rezultat liste “Vakat je” podstakao Ljajića da izvrši totalnu rekonstrukciju stranke u Sjenici, i za sad mu to veoma dobro ide, što se vidi po podršci koju dobijaju u vidu svakodnevnog učlanjenja velikog broja novih članova. Bitan faktor u ovom eksponencijalnom jačanju SDP-a u Sjenici je i neumornost samog Rasima Ljajića, koji, iako je potpredsjednik vlade, nalazi vremena da obilazi sjenička sela i pritom čuje šta mještanima treba, u jednom prisnom i neposrednom kontaktu.
3 thoughts on “Analiza predizborne kampanje: SDP ubjedljiva u većini sandžačkih gradova!

  1. moke

    Hahaha,samo mi nije jasno kad ste tako jaki,sto se krijete iza Vucka?Da nije ucenjivanja radnim mestima ima li bi 2% ovako cete imati 12-15%..Koji ste vi lazovi i prevaranti..Sve ste Bosnjacko pogazili,vi ste sramota za Bosnjake.Cuj Rasim se isvestio..hahaha

    Reply
  2. Nepoznato

    Hajd, ne lazite. A zasto bi . Zato sto su asfaltirali ulice koje su trebale biti asfaltirane prije 20 godina i sto prodase sve sto se moze prodati od opstinskog…

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.