Ukinuta vanredna situacija na teritoriji grada Novog Pazara, apel građanima da poštuju preporuke Vlade

328

Nakon šezdeset pet dana od proglašenja, ukinuta je vanredna situacija u Novom Pazaru, odlučeno je danas, na drugoj redovnoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije. Iako epidemija virusa Covid 19, zbog koga je vanredna sitacija i uvedena, još uvek traje i u svijetu i kod nas, epidemiološka slika u Novom Pazaru se, prema procijeni struke, polako smiruje.

„Nadam se da nas očekuje gašenja virusa. Za nama su izuzetno teški dani u toku kojih smo imali cilj da zaštitimo život i zdravlje naših građana, svakog čovjeka pojedinačno. To što smo za mjesec dana imali šest registrovanih slučajeva novozaraženih virusom, potvrđuje da se stvari smiruju, ali apelujemo na građane da se i dalje u potpunosti pridžavaju preporuka Vlade Srbije, da vode računa o neophodnoj distanci, koriste zaštitna sredstva, prije svega maske i rukavice, vodeći računa o higijeni i dezinfekciji“, kazao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić.

„Molimo sugrađane da poslušaju savijet medicinske struke i da se tokom predstojećeg Bajrama ne opuste, da ne zaborave na brojku od 98 lica zaraženih virusom, od čega smo imali i tri infekcije sa smrtnim ishodom“, poručio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Poziv sugrađanima da tokom bajramskih dana vode računa o ličnom izdravlju ljudi oko sebe i da se ne okupljaju putio je i gradonačelnik Nihat Biševac.

„Zamolio bih sugrađane da budu oprezni, da odgovornošću i poštovanjem preopruka štite sebe i druge. Ovom prilkom želim da zahvalim svima koji su doprinijeli da prebrodimo tešku situaciju. Prije svega zahvalnost ljekarima, koji su doprinos dali sa prve linije fronta i koji će to činiti i dalje, jer epidemija traje. Naši privrednici iz Novog Pazara i dojadpore su kao i mnogo puta do sada položili ispit solidarnosti. Sve kapacitete stavili su na raspolaganje ustanovama. Ne zaboravimo volontere, humanitarne organizacije koje su zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i koordinaciji Call centara radile kao jedna. Prvi smo formirali Call centar, Covid bolnicu. Ne treba zaboraviti ni doprinos javnih preduzeća. Nastojali smo da uprkos vanrednom stanju sve normalno funkcioniše i sada mogu reći da smo adekvatno odgovorili zadatku u želji da sa što manje posledica izađemo iz teške situacije ”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Prema rečima Nasera Crnovršanina, rukovodioca Odeljenja za vanredne situacije odluke na lokalnom nivou su donošene u skladu sa merama Vlade i procenom stanja na terenu.

“Svi zajedno položili smo jedan ozbiljan ispit. Da bude tako, Grad je preduzeo sve što je mogao i uložio izuzetno značajna finansijska sredstva. Aktivno smo radili na svi poljima, od dezinfekcije javnih površina do osnivanja privremene Covid bolnice, do čega je došlo na inicijativu potpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića”, kazao je Crnovršanin.

Na sjednici Gradskog štaba usvojena je, između ostalog i odluka da se zarad bezbjednosti osnovaca i srednjoškolca koji u narednom period polažu maturske ili popravne ispite, obezbedi 4000 zaštitnih maski i isto toliko pari rukavica.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.