Osim Grčke i Bugarske za građane Srbije granicu otvara i BiH

311

Posle Grčke i Bugarske, granice za srpske državljane otvara i Bosna i Hercegovina. Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova te zemlje Bisera Turković obavijestila je, u telefonskom razgovoru s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da je BiH odlučila da otvori granične prelaze za državljane Srbije, saopštio je MSP Srbije.

Ministarka Turković je obavijestila Dačića da je Bosna i Hercegovina pre dva dana donijela odluku da otvori granične prelaze za srpske državljane, te je izraženo obostrano zadovoljstvo što je omogućen uobičajen granični saobraćaj između dvije države, navodi se u saopštenju.

Dvoje ministara izrazili su zadovoljstvo što se epidemiološka situacija izazvana pandemijom Covid-19 popravlja, te što se društveni i privredni tokovi u obe države postepeno normalizuju.

Kako je prethodno najavljeno, granični prelazi za državljane Srbije biće otvoreni od 1. Juna.

Podsijetimo, Grčka je juče objavila spisak 29 zemalja iz kojih će biti dozvoljen dolazak posetilaca od 15. Juna, u okviru novog ublažavanja mera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, među kojima je i Srbija.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da susjedna Bugarska planira da u ponedeljak otvori granice za sve zemlje članice EU, kao i za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Zemlje za koje Grčka otvara granice su Albanija, Australija, Austrija, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Njemačka, Danska, Švajcarska, Estonija, Japan, Izrael, Kina, Hrvatska, Kipar, Letonija, Liban, Novi Zeland, LItvanija, Malta, Crna Gora, Norveška, Južna Koreja Mađarska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka i Finska.

Posjetioci iz tih zemalja bi mogli da budu testirani na koronavirus po principu uzorka, navelo je Ministarstvo turizma. Ono je saopštilo da će putnicima iz tih zemalja biti dozvoljen ulazak u Grčku direktnim letovima do Atine i Soluna. Spisak zemalja će biti proširen 1. jula, navelo je Ministarstvo.

Hrvatska potpuno otvara granice za građane 10 država, ali ne iz za Srbiju.

I Vlada Crne Gore je ranije donijela odluku o otvaranju granica svoje zemlje za pojedine države u kojima je broj zaraženih koronavirusom manji od 25 na 100.000 stanovnika, a među tim državama nije Srbije. Uslijedile su oštre kritike iz Beograda, budući da je Srbije svoje granice otvorila u potpunosti za građane svih država, pa i Crne Gore.

Izvor: Insajder; Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.