Foto: FoNet/ Medija centar

Novi Pazar, Bečej i Sombor najtransparentniji u Srbiji

257

Ovo su rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020) koje je danas predstavila Transparentnost Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izrazio je zadovoljstvo što se prosječni skor prvi put popravio sa prošlogodišnjih 40 na 46 poena u 2020. godini, jer pokazuje da je moguće ostvariti napredak u oblasti otvorenosti jedinica lokalne samouprave prema građanima, čak i kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.

“Ovi rezultati nam pokazuju da individualni trud lokalnih službenika i prepoznavanje značaja transparentnosti od strane donosioca odluka, može da donese pozitivne promjene u praksi”, istakao je Nenadić.

On je istakao da je transparentnost jedno od bitnih oruđa za borbu protiv korupcije I kao takvo veoma značajno, ali to ne znači da otvorenost rešava sve probleme I da moraju da postoje i drugi mehanizmi.

Koordinator istraživačkog tima Transparentnosti Srbija Zlatko Minić saopštio je da prvoplasirana opština Bečej ima skor 83, od mogućih 100, čime je udvostručila rezultat iz prošle godine, kada je imala 38, Novi Pazar ima skor 82, a Sombor 80. Kanjiža je četvrta sa 77, a slijede je Leskovac sa 75 poena a Vranje na šestom mestu, sa 73.

Najniže rangirane opštine su Bela Crkva (18), Svilajnac i Koceljeva (po 22 svaka), a Jagodina je, sa 21 poenom, zadržala neslavnu poziciju među nalošije ocenjenim gradovima.

Minić je ukazao da dobri rezultati u istraživanju ne znače i da ima manje korupcije, niti obrnuto, već samo da su donosioci odluka i zaposleni prepoznali značaj veće otvorenosti prema građanima.

Direktorka Kancelarije USAID za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti istakla je da ohrabruje pomak napred u istraživanju, ali da se sada ne smije stati jer ima još dosta posla I konstantnog truda da se postignuti nivo transparentnosti održi i poveća.

“Nadam se da će LTI 2020 pomoći opštinama i gradovima da uvide kako mogu da unaprijede svoj rad, kao i da prepoznaju važnost transparentnosti i da sve više uključuju građane u proces odlučivanja”, kazala je Pinčoti.

Povjerenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izrazio je zadovoljstvo što je porastao ukupan prosečni indeks transparentnosti, ali i veliko nezadovoljstvo zbog nazadovanja u kategoriji “informatori o radu”. On je pozvao lokalne samouprave da ispunjavaju zakonske obaveze i da redovno objavljuju i ažuriraju inforatore o radu, kao i da u najskorijem roku imenuju lica zadužena za zaštitu podataka o ličnosti.

Predsjednik prvoplasirane opštine Bečej Dragan Tošić poručio je da će se truditi da ta opština i sljedeće godine zadrži prvu poziciju, a da su dobre rezultate ostvarili zahvaljujući raznim projektima, prije svega, aktivnom odlučivanju građana o tome kako će izgledati budžet, koje investicije će biti sptovedene, kao I kakva dešavanja će biti organizovana tokom godine.

Novi Pazar je zadržao drugo mesto i povećao je skor za 16 poena, a prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca postoji još prostora za unapređenje transparentnosti, a sa ciljem povećanja poverenja građana u rad gradske administracije i ostvarivanja dvostruke komunikacije.

Gradonačelnica trećeplasiranog Sombora Dušanka Golubović poručila je da će taj grad nastaviti sa projektima za ostvarenje veće transparentnosti rada, a da je ovogodišnjem dobrom rezultatu doprinelo uvođenje participativnog budžeta i omogućavanje svim građanima, uključujući i srednjoškolce, da učestvuju u pripremi budžeta, kao i usvajanje i sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana.

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalane samouprave (JLS) i 25 gradskih opština u Srbiji, koje sprovodi Transparentnost Srbija. Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja. Među gradskim opštinama, koje ne ulaze u rangiranje zbog specifičnih nadležnosti, najboljii rezultat ima Surčin (53) koji beleži trend poboljšanja rezultata u tri uzastopna istraživanja.

Indikatori su podeljeni u osam kategorija – skupština i veće, budžet, JLS i građani, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i javne ustanove i javne rasprave. Ove godine je, kao i prethodne, najbolji prosečni rezultat ostvaren u kategoriji javne nabavke – 95,7 odsto, a najlošiji u oblastima informatori o radu, skupština i veće i javna preduzeća i javne ustanove (sve tri oko 34%). Informatori o radu se izdvajaju i zbog toga što je to jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad zbirne ocene u odnosu na LTI 2019.

Cela analiza i prateće tabele, kao i interaktivna mapa sa nalazima, pojedinačnim rezultatima i svim pojedinačnim indikatorima možete se naći na sajtu TS:

https://transparentnost.org.rs/index.php/sr/istraivanja-o-korupciji/lti

Izvor Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.