Skandali tresu SPC: Orgije, silovanja, podvođenje

410

Slučaj silovanja studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koju je seksualno napastvovao prodekan za nastavu ove ustanove Vladimir Vukašinović, samo je jedan od mnogobrojnih seks skandala koji proteklih godina potresaju Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), piše portal Nova.rs

Nereakcija patrijarha SPC Irineja, koji je riječima da je “načuo neke stvari, provjeravao, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za optužbe zbog silovanja”, čime je, takoreći, zaokružio stvar što se toga tiče, i nije toliko iznenađujuća ukoliko uzmemo u obzir pređašnje slučajeve seks afera unutar Srpske pravoslavne crkve.

Srpska javnost još uvijek se živo sjeća slučaja vladike Vasilija Kačavende, koji je optužen za pedofiliju i podvođenje maloljetnih dječaka, a za koji niko dosad nije odgovorao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podnio ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurjela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dječake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubjeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na posljednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera namještena.

Ni dvije godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu. Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće.

Jovanović je tada tvdio i da je vidio prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

“Dovođeni su dječaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smio biti stariji od 11 godina”, govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende. Ostaće upamćen i slučaj dječaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodnostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Pahomije i zastarjeli predmeti polnog uznemiravanja

Za razliku od Kačavende, vladika vranjski Pahomije Gačić optužen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika. Dječaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli su 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovjestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, tjerao ih da se “druže”, što su oni odlučno odbili. Ipak, poslije višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije susrieo se sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31). Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu dana kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.

Starješina Ilarion najpre osuđen, pa slučaj zastario

Širu srpsku javnost svojevremeno je uzburkao i slučaj nekadašnjeg starješine manastira Hopovo, Ilariona, svetovno Jovana Mišića, koji je 2001. godine uhapšen zbog sumnje da je u Sremskim Karlovcima izvršio nedozvoljene polne radnje nad maloljetnim dječacima. Starješina je najprije osuđen na 10, a potom i na 12 mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, kao i većina drugih, zastario.

Eksplicitne fotografije rumskog sveštenika

Prije dvije godine Sprsku pravoslavnu crkvu potresao je još jedan skandal. Naime, krajem 2018. godine uhapšen je rumski sveštenik Goran T., nakon što su se u javnosti pojavile pornografske fotografije njega i ženske osobe, koja mu nije supruga. Ipak, u slučaju ovog sveštenika u pitanju je bilo “samo” nedolično ponašanje.

U mantijama dilovali drogu

Ipak, sem seks-afera proteklih godina Srpsku pravoslavnu crkvu potresali su i drugi skandali. Tako je sveštenik Milan Jordović uhapšen početkom 2018. zbog dilovanja skanka. Sa njim je tada “pao” i Zoran Marinković (43), vjeroučitelj i tranvestit, koji je u trenutku hapšenja bio obučen u žensku odjeću. Nedugo nakon ovog slučaja, uhapšen je i jerej Stefan Mitrović (26) iz Kruševca, inače sveštenik crkve u Velikoj Drenovi kod Trstenika, kod koga je policija pronašla 52 grama kanabisa i 55 grama amfetamina.

Preuzeto sa Analitike


TAG


One thought on “Skandali tresu SPC: Orgije, silovanja, podvođenje

  1. Nepoznato

    Nije to srpska pravoslavna vec srpska satanisticka crkva…Nemaju oni nista sa pravoslavljem i cistom vjerom…

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.