Dačić i Turković: Najavljeno otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru

268

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je, tokom susreta u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru. Ministri Dačić i Turković saglasili su se da u regionu treba da postoji zajednički dogovor o otvaranju granica kako bi građani znali na koji način mogu da putuju. Dačić je apelovao na sve zemlje regiona da imaju isti pristup prema otvaranju granica, podsjetivši da je Srbija donijela odluku da otvori svoje granice i bez testova i mjera izolacije.

On je zahvalio što je BiH donela takvu odluku i dodao da nema napretka sa Crnom Gorom i da se još ne zna način na koji može da se putuje u Hrvatsku.

„Sa Sjevernom Makedonijom to pitanje će biti razmotreno sutra, a danas ću obaviti razgovore sa ministrom spoljnih poslova Rumunije”, rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je rekao da Srbija želi dobrosusjedske odnose i da je BiH važan ekonomski partner Srbije sa robnom razmjenom od oko dvije milijarde evra. Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Dačić je naveo da i dalje postoje otvorena pitanja sa BiH poput nestalih lica, granične linije, stare devizne štednje.

Ministarka Bisera Turković izjavila je da BiH i Srbija imaju dobrosusjedske odnose i da to treba dalje njegovati.

“Naš dogovor je da u svjetlu dobrosusjedskih odnosa riješavamo sva otvorena pitanja, da dajemo podršku jedni drugima, posebno kada je riječ o članstvu u međunarodnim organizacijama”, rekla je Turković.

Ona je navela da je jedna od važnih tema za BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru. Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru, piše Slobodna Evropa, a prenosi Rtv Novi Pazar. Posjeta ministarke iz BiH prva je zvanična posjeta Srbiji nakon opuštanja mjera koje su donijete zbog korona virusa.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.