Esad Hodžić: Dokaze PODMIĆIVANJE BIRAČA I KUPOVINA GLASOVA predali smo policiji

342

Prijepolje – Nosilac liste “Zajedno za Prijepolje” Esad Hodžić održao je konferenciju za novinare na temu – moguće neregularnosti, podmićivanje birača, kupovina glasova na predstojećim izborima.

“Ja mislim da je Prijepolje jedini grad koji je u ovom obimu neregularnosti i da u pijačnoj atmosferi pokušaja trgovine glasovima dočekuje izbore. Ja sam o tome govorio na završetku prošlih izbora, gdje smo ukazivali da će Prijepolje biti u velikom problemu, pogotovu oni dijelovi koji su dozvolili da se naprave pijačne tezge na kojima se trgovalo glasovima “, rekao je Hodžić i naveo da i sada imaju sličnu situaciju.

“ Sada imamo sličnu situaciju gdje smo obilaskom teritorije opštine Prijepolje uvidjeli isti način i pokušaj da se građani podmite da bi dali svoj glas određenoj političkoj partiji. Samo je nejasno zašto i kako partije koje su bile na vlasti moraju opet da kupuju glasove”, kaže Esad Hodžić, nosilas liste “ Zajedno za Prijepolje “ i dodaje da su danas podneli ihformaciju i zahtev da reaguje Mup.

“ Mi smo danas podnijeli informaciju i zahtev za reagovanje Mupu gde smo naveli primjere sa imenima i prezimenima lica koja su dolazila u određene kvartove i nudila novac. Naveli smo imena i prezimena lica kojima je nuđen novac i koji su svedoci tako da sada imamo konkretne dokaze i imena ljudi koji pokušavaju da podmićivanjem ostvare rezultate. Očekujemo reakciju Mup -a , državnih organa, reakciju koja je izostala 2016 godine. Vi znate da sam ja na Skupštini govorio o tome da postoji spisak , tabela u kojoj su evidentirana lica kod kojih su kupovani glasovi, koja je količina glasova i koja je količina novca. Tu tabelu i dan danas posjeduju, ja sam onda pozvao državne organe da reaguju, a vidjeli ste da je nekoliko puta na društvenim mrežama ta ista tabela publikovana , sve sa imenima i prezimenima”, rekao je Hodžić i dodao da su građani nezadovoljni izostankom reakcije državnih organa.

“ Građani su nezadovoljni izostankom reakcije državnih organa i zato danas želimo da ukažemo i onima koji kupuju i onima koji prodaju glasove da je to krivično djelo. Član Кrivičnog zakona 156 kaže da je onaj koji kupuje ili prodaje glasove učestvuje u primanju i davanju mita za dobijanje političkih glasova zarad neke političke stranke.To je krivično djelo i umoljavam građane da ne dovedu sebe i svoje bližnje u problem koji se zove krivično djelo. Možda građani i ne znaju da čine krivično djelo jer se negdje napravila atmosfera da je to legalno, da je legalno kupiti ili prodati glas i da je to sasvim normalno.To je kršenje Ustava, kršenje poretka, demokratije, uništavanje društva , a kao primer navodim nekog biznismena iz Rusije ili Nemačke. On donese ogromnu svotu novca i kupi pola Srbije i posle toga vlada gradovima i državnim institucijama”, kaže Hodžić navodeći još jedan primjer.

“ Navodim primjer iz jednog lista, mislim da su Vranjske novine u kojima piše da je aktivistkinji jedne političke organizacije iz Vranja D. N. određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je prekršila kupovinu glasova na jednom biračkom mestu u Vranju. Porparlol vranjskog tužilaštva Mirjana Luković Jović rekla je da je osumnjičenom licu posle saslušanja određen pritvor i da se sumnjiči da je počinila krivično djelo davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem. Za to djelo je zakonom predviđena novčana kazna do tri godine zatvora. Ovo je primjer da je tužilaštvo reagovalo , ja se nadam da će toga biti i u drugim gradovima u Srbiji , a iskreno se nadam da u Prijepolju ovakvih primera neće biti i da će građani voditi računa “, rekao je Esad Hodžić, nosilac liste Zajedno za Prijepolje. Hodžić je istakao da svako ko proda glas nema pravo da očekuje posle od vlasti bilo šta, jer je glas prodao i pozvao državne organe da zaštite demokratiju.

“ Ovom prilikom pozivam sve državne organe da zaštite ustavni poredak, da zaštite demokratiju, pozivam sve političke stranke da ne dovode svoje aktiviste i birače u situaciju da čine krivično djelo i da u duhu demokratije proteknu ovi izbori i da građani izaberu predstavnike u koje imaju povjerenja da će Prijepolje izvesti iz ove krize . Nadam se da će se Prijepolje vratiti na ono mjesto koje zaslužuje i nadam se da će ovoga puta građani to umjeti da prepoznaju i da će 21. juna uveče već biti jasno da ova garnitura koja je sada na vlasti više nikada neće imati priliku da vrši vlast jer do ovoga do čega je došlo Prijepolje i mi svi, blago je reći da je katastrofa”, rekao je na КZN Esad Hodžić, nosilac liste Zajedno za Prijepolje.

Izvor Sandžak Danas /GZS/ PP Media
foto: A.Rovčanin
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.