Dr Kon: Virus gripa sigurno dolazi i to sa koronom, ostavimo najrigoroznije mjere za tada

295

Stariji od 65 godina više neće biti zatvarani, podvukao je jutros epidemilog dr Predrag Kon, član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ukoliko se ta mjera bude našla na dnevnom redu, doktor je kazao da će dati ostavku jer su “stariji od 65 najdisciplinovaniji dio populacije”.

Gostujući u emisiji Jutro na TV Prva, doktor Kon je kazao da su se nadali da će ljeto učiniti svoje sa svojim ultravioletnim zračenjima, da će se smanjiti potencijal prenošenja.

– Bio je jedan skok pa je došlo do pada i tada smo odlučili da skidamo mjere i već istog dana je skočilo na preko 90. Da je bilo dan ranije onda bismo prolongirali ukidanje mjera. Virus nam šalje poruku “ja ovde ostajem”. U takvoj situaciji mi biramo trenutak kada ćemo se zatvoriti. Sada možemo da kažemo da nije sve crno, da se stvara neki imunitet, ali opet je pitanje imuniteta, SZO kaže da on drži godinu do godinu i po dana nakon preležane bolesti – objasnio je doktor Kon.

Kako je kazao, i dalje postoji jako mnogo neočekivanih stvari kada je riječ o virusu.

– Sjećate se da je bilo priče o kolektivnom imunitetu, da smo se prokužili u decembu ili januaru… Međutim, ispitivanja imuniteta svuda su pokazala ispod 10 odsto, što govori da smo daleko od kolektivnog imuniteta koji bi trebalo da nas štiti – objasnio je doktor Kon.

“Ukidanje vanredne situacije smo shvatili kao prekid epidemije”

– Kada smo ukidali vanredno stanje, to je shvaćeno kao prekid epidemije. Vrlo brzo poslije toga, nekoliko dana kasnije, prestale su mjere da se primjenjuju. Ništa nije vrijedelo, sva priča ljekara iz Kriznog štaba da mjere treba nastaviti, to se nije čulo – rekao je Kon, objasnivši da su ljudi, dok je trajalo vanredno stanje, mijenjali svoje ponašanje, a da su najveći pritisak izdržali stariji od 65 godina.

Kako je kazao, taj scenario više nećemo imati.

– To se više nikad neće dogoditi, sasvim sam siguran da ako ta mjera bude na redu, dajem ostavku. Ovoga puta bez povlačenja. Zašto? Zato što je to najdisciplinovaniji dio populacije koji poštuju sve – podvukao je doktor Kon.

Podsjetio je da mjere obaveznog rastojanja nikada nisu ukidane, kao ni zabrane prisustva na sportskim događajima.

– 11. juna sam poslao prijedlog da to treba komunicirati sa javnošću, dok sam bio na odmoru. Prijedlog da mora na neki način da se ti krugovi koji su učestvovali u tome, da se obavijeste, da ne mogu tako da se ponašaju i da strogo vode računa jer će biti kažnjeni sljedeći put. Neću da kažem ko to nije prihvatio. Isto tako sam tražio da se to komunicira sa javnošću. Meni je bitno da se shvati da je virus naš protivnik – kazao je Kon.

“Za tri dana može da se duplira broj zaraženih”

– Danas je subota, za tri dana može da se duplira broj. Isto tako to brzo, naglo, reagovanje je nešto što je od krucijalnog značaja. Sada je glavni problem kada ćemo se ponovo otvarati. Drugo, treba shvatiti da ono što smo tada riješili zatvaranjem, danas možemo sa maskama. Da li je moguće da ne možemo sebe da disciplinujemo da nosimo masku i držimo odstojanje? Ja nikome ne prebacujem, nije ni da molim, pokušavam da objasnim zašto se ovo dešava. Nije prebacivanje, ovo je čista realnost – kazao je doktor Kon.

Mi se sada nalazimo u najpovoljnijem periodu, jer je ljeto, a na jesen i zimu, kazao je Kon, čeka nas nešto ozbiljnije.

– Virus gripa sigurno dolazi, najvjerovatnije sa koronom. Ostavimo najrestriktivnije mjere za tada – rekao je on.

Istakao je da je izuzetno bijesan zbog naslova u jednim dnevnim novinama, u kome se govori da su izbori bili važniji od ljudskih života.

Šta kada se spoje grip i korona?

Doktor je objasnio da će hladniji period koji nam predstoji biti pravi izazov za zdravstvene radnike, a da informacija da vakcina protiv gripa štiti i od korone nije tačna.

– Totalna je laž da vakcina protiv gripa štiti od korona virusa. Prvo, to je tek nešto na šta, ne samo Krizni štab, već i struka u najširem smislu, treba da se pripremi šta će da radi za jesen i zimu. Treba nam da pričamo, da bismo došli do nečega iza čega ćemo stati čvrsto. Znate kakva je ovdje situacija sa vakcinacijom (protiv gripa), slab je odziv, ovo je trenutak kada bi to trebalo da se zaštite svi, prvenstveno zbog starijih i hroničnih bolesnika – kazao je doktor Kon.

Da li je bezbjedno ići na bazene?

– Ništa nije bezbjedno, virus je u cirkulaciji. To nije ista situacija kao na početku. Ali, bezbjednije je sada da kruži virus, kada je ljeto, nego da kruži tako slobodno na jesen i zimu. Nismo mi namjerno ušli u ovu situaciju, nama se dogodila – kazao je doktor Kon.

Najvažnije u ovom trenutku je vratiti povjerenje, kazao je Kon i ponovio da nam je protivnik virus.

– Nemojte tražiti druge protivnike. Čuvajte se, čuvajte bližnje. Sto puta, hiljadu puta smo govorili o maski u zatvorenom prostoru, pranju ruku i distanci. Te mjere nije teško sprovesti. Mladost je mladost, ja to razumijem, ali oni ne štite sebe onako kako bi trebalo – kazao je Kon.

Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.