Farsa ili bošnjački front u Sandžaku?

438

Sandžačka javnost u poslednjih nekoliko dana pomno prati političku scenu u iščekivanju nekih novih koalicionih rešenja i dogovora. Na predlog Ugljaninove Stranke demokratske akcije Sandžaka, visoke delegacije ove stranke i Stranke pravde i pomirenja koji predvodi bivši muftija Muamer Zukorlić u utorak su održale sastanak u sjedištu Zukorlićeve stranke u Novom Pazaru. Tema ovog susreta bila je moguća saradnjakoju je iniciralo Bošnjačko nacionalno vijeće, uključujući i predlog sporazuma o zajedničkom djelovanju bošnjačkih stranaka u Sandžaku, koga je predložila SDA Sandžaka.

Predstavnici SPP-a su tokom sastanka predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom delovanju a neki od njih su i Riješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rješavanje statusa Sandžaka kao i ključna stavka obnova jedinstva Islamske zajednice i beskoompromisna borba protiv korupcije i kriminala. Kao mehanizmi za ispunjenje ovih stvari na sastanku su govorili o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srbije, podijeli odgovornosti u delovanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća i formiranja posebnog tela za rješavanje statusa Sandžaka. Stranka Pravde i Pomirenja ovih dana očekuje hitan odgovor Ugljaninove SDA, kako bi eventualno nastavili razgovore o daljem djelovanju ove dve partije.


Sastanak SPP i SDA / Foto: SPP / Facebook


“Za stranku Muamera Zukorlića jedinstvo islamske zajednice je imeprativ i za njih je rušitelj jedinstva islamske zajednice Sulejaman Ugljanin, kao tvorac “paravjerske islamske zajednice”. Takođe, SDA Sandžaka šalje poruku svom višegodišnjem koalicionom partneru SDP-u da oni nemaju nikakav problem da razgovaraju sa strankom Muamera Zukorlića, bez obzira na njihov vrlo jasan stav prema politici muftije Zukorlića”, dodao je Kladničanin.

On smatra da su za SDA Sandžaka opštine Tutin i Sjenica bastion njihove podrške i oni iznalaze sve moguće načine da sačuvaju i održe vlast i naredne četiri godine i da, posle dvije decenije, SDA Sandžaka ne može samostalno da formira vlast u Tutinu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr Sulejman Ugljanin je danas na konferenciji za novinare govorio između ostalog i o razgovorima koje su ovih dana predstavnici njegove stranke vodili sa rukovodstvom Zukorlićeve SPP, on je na pitanje novinara, da li će SDA Sandžaka prihvatiti mehanizme i principe koje su iznijeli tokom sastanka predstavnika ove dvije stranke rekao:

“Ja ne znam šta su oni u javnosti iznosli, ja samo znam da oni nisu odgovorili na ono što smo mi naveli kao sporazum, naši predstavnici jesu razgovarali sa njima, bilo je priče o svemu i svačemu, ali oni ni nakon tog razgovora nama nisu dali nijedno slovo pisano. Prema tome oni očigledno unose zabunu, onog dana kada budu dostavili u pisanoj formi svoj odgovor mi ćemo o tome odlučiti na najvećim organima stranke. Mi smo postavili devet sandžačkih ciljeva i svaka stranka koja njih prihvati može sa nama da sarađuje, prvenstveno se to odnosi na Bošnjačke stranke ali i na druge, jer to su sandžački principi i tiču se svih građana Sandžaka”, rekao je Ugljanin.

Konfereciju za novinare možete pogledati ispod teksta.

https://www.facebook.com/SDASandzaka.Officialpage/videos/776133529841970/

Izvor Nova/ sandžak Danas

 

Foto:Ivan Dinić/Nova S/E-Stock/Neniška

Autopijac.com2 thoughts on “Farsa ili bošnjački front u Sandžaku?

  1. aga sandzacki

    ovih 2 prevrtaca stavit pod istragom ispitat im porjeklo imovine i naravno zabranit povratak u pazar odnosno proterivanje u orlje i mitrovici

    Reply
  2. Haso

    Suljo nema FOTELJE,VOJVODA ZUKORLIC nema privatnih Opstina u Srbiji samo mogu bit privatne ISLAMSKE ZAJEDNICE

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.