Sjenica: Sporna smjena jednog školskog odbora

1620

Smjena školskog odbora OŠ “Vuk Karadžić” u selu Kladnica, u sjeničkoj opštini, novi je povod da Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ponovo optuži rukovodstvo opštine Sjenica “da radi protiv interesa Bošnjaka”.

Odbornici lokalnog parlamenta, u decembru prošle godine, donijeli su odluku o smeni školskog odbora u toj seoskoj školi. Direktor škole je o tome obavijestio nadležne prosvetne službe uz tvrdnju da su prekršene zakonske odredbe, da su zaobiđeni Nastavničko vijeće i Savjet roditelja, piše list “Danas”.

To je bio i razlog za vanredni kancelarijski inspekcijski nadzor, koji je, krajem prošlog mjeseca, obavila prosvjetna inspektorka Svetlana Filipović.

Inspektorka Filipović je u zapisniku konstatovala da je sjenički parlament nezakonito postupio po članu 117 Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja i da će o tome biti obaviješten ministar prosvete radi donošenja “akta o nalaganju mere imenovanja organa upravljanja u rokovima propisanim istim članom istog zakona“.

Tim povodom oglasilo se BNV. U saopćenju se navodi da se u OŠ “Vuk Karadžić” većina nastave odvija na bosanskom jeziku i da opština Sjenica nije uzela u obzir prijedloge Vijeća. Na taj način pokušala je da oduzme, zakonom propisanu, nadležnost BNV za formiranje školskog odbora.


Nesuglasice između nacionalnog vijeća Bošnjaka i opštine Sjenica, u kojoj koalicionu vlast predvodi Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, na vidjelo su izbile u januaru kada je saopšteno da je planom upisa za narednu školsku godinu, u sjeničkim srednjim školama biti upisana po polovina odjeljenja na bosanskom i srpskom jeziku. BNV smatra da treba da bude znatno više odjeljenja na bosanskom jeziku.

Tada je rukovodstvo opštine Sjenica optuženo da diskriminiše Bošnjake.

Novim saopćenjem rukovodstvo sjeničke opštine se poziva da “što prestane sa djelima usmerenim na ograničenja i ukidanje nastave na bosanskom jeziku i ukidanje nadležnosti BNV“, koje će “svim pravnim i demokratskim sredstvima“ zaštititi prava Bošnjaka, posebno dece koja se školuju na maternjem bosanskom jeziku.

Da ne “štima” na relaciji BNV – opština Sjenica dokaz je i tamošnji lokalni budžet. BNV je finansijskim planom za ovu godinu planirala za svoj rad šest miliona dinara iz sjeničkog budžeta.

Odbornici sjeničke skupštine su odlučili da za rad Vijeća izdvoje samo pola miliona dinara. Lista “Matica bošnjačka”, koju uglavnom čine članovi SPP, u aktuelnom sazivu BNV je u opoziciji.

Izvor: Danas.rs
Foto Aleksandar Nićiforović

Autopijac.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.