Novi Pazar dobija komunalnu miliciju?

603

Skupština Novog Pazara razmatraće na sutrašnjoj sjednici odluku o formiranju Komunalne milicije koja će djelovati kao posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave, saznaje radio Sto plus.

Milicija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje djelatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u lokalnoj samoupravi Novog Pazara predviđeno je da Odjeljenje komunalne milicije ima načelnika i 15 milicajaca.

U Gradskoj upravi je rečeno da će konkurs za izbor kandidata biti raspisan ubrzo nakon usvajanja odluke u Skupštini, a da će poslije toga oni biti upućeni na obuku u Centar za obuku policije u Sremskoj Kamenici.

Planovi o formiranju komunalne, tada, policije u Novom Pazaru pojavili su se još 2010. godine. Konkurs za odabir kandidata bio je raspisan 2011. godine, ali je poništen zbog toga što je obuka otkazana.

Drugi konkurs raspisan je u aprilu 2012. godine, ali ni nakon njega kandidati nisu otišli na predviđenu tromjesečnu obuku, navodno, jer Ministarstvo finansija nije dalo dozvolu za njeno formiranje.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.