Palestinac koji je u izraelskom napadu izgubio ženu i četvero djece: Nema opravdanja za ubijanje nevinih

1297

Palestinac Muhammed al-Hadidi, kojem su supruga i četvero djece ubijeni u jučerašnjem izraelskom napadu u Gazi, izjavio je da nema opravdanja za napade na nevinu djecu.

U izraelskom zračnom napadu na kuću u kampu Al-Shati ubijeno je deset osoba, među kojima je bilo osmero djece i dvije žene. Među njima su bili Al-Hadidijeva supruga i četvero djece.

On je nakon dženaze kazao da su djeca bila sretna što su u bajramskim odijelima posjećivala rodbinu, ali da su njegovi Suheyb (14), Abdurrahman (8), Usame (6) i Yahya (11) poginuli u izraelskom napadu zajedno sa majkom.

“Kakav to može biti grijeh djeteta da tako izgubi život. Oni su nevinašca koja nemaju nikakve veze sa ovim sukobima. Kakav to razlog može biti za ubijanje djece koja nisu naoružana i nikome ne nanose štetu“, upitao se Al-Hadidi.

Ožalošćeni Al-Hadidi odbio je tražiti bilo kakvu pomoć međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje i optužuje za neizvršavanje obaveze zaštite palestinske djece.

On je kazao da je jučerašnji izraelski napad preživio samo njegov petomjesečni sin Omer. Dodao je da je zahvalan Bogu što je barem on živ i da se nada da će se brzo oporaviti od ranjavanja.

Al-Hadidijeva porodica je stradala dok je bila u bajramskoj posjeti rodbini, porodici Abu Hatab iz koje su u tom napadu poginuli majka i četvero djece, Meryem (8), Yamen (6), Bilal (9) i Yusuf (11).

Na društvenim mrežama je objavljen i snimak kako Al-Hadidi govori o stradanju porodice u trenutku kada mu javljaju da mu je i četvrto dijete umrlo na odjelu intenzivne njege. Brojne komentare privuklo je njegovo čvrsto držanje i razboritost u toj izuzetno teškoj situaciji.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Pojas Gaze, a do sada su u tim napadima život izgubile najmanje 192 osobe, a ranjeno je 1.235 ljudi. Među poginulim je 58 djece i 34 žena.

Preuzeto: Anadolu Agency
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.