Ministar poljoprivrede: Uskoro konkursi za ratare i stočare, premija za mleko biće povećana

269

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će hrane biti dovoljno uprkos suši i da će Srbija “biti u plusu i te kako” jer je ove godine cena kukuruza veća nego prošle godine.

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazao da suša ove godine jeste očigledna, ali je istakao da nećemo imati problema i da će hrane biti dovoljno.

Naveo je da će prinos kukuruza biti manji zbog ekstremno visokih temperatura u julu i nedovoljno kiše.

“Imaćamo šest tona po hektaru. Više od milion hektara je posejano, biće dosta za Srbiju, biće i za izvoz”, kaže ministar poljoprivrede dodajući da će ove godine moći više da se zaradi jer su cene više.

“Bićemo u plusu što se tiče novca i te kako”, naglašava Nedimović.

Kada je reč o konkursu iz IPARD programa, ministar kaže da je namenjen svakom gazdinstvu koje želi da “pređe iz nivoa 1 u nivo 2 video-igre zvane poljprivreda”.

“Maksimalno je povrat 700.000 evra, za mlekarstvo milion evra. To su jako važne stvari, time se dižete iz sirovine i idete u poluproizvod i proizvod”, navodi ministar.

Dodaje da je za konkurs za voćare i povrtare, koji je sproveden u saradnji sa Svetskom bankom, bilo 2.400 zahteva, od kojih se 90 odsto njih odnosilo na traktore.

Rezultati konkursa biće objavljeni za dve-tri nedelje, kaže ministar i podseća da su uslovi konkursa bili “jako lepi” – 50 odsto grant, 40 odsto kredit i 10 odsto učešće.

Novac će, prema njegovim rečima, dobiti oko 700-800 ljudi.

“Najveći broj zahteva je iz Zlatiborskog okruga, Jablaničkog, gde se radi voće i povrće, sa novom mehanizacijom je i veći kvalitet”, navodi Nedimović i dodaje da će novac biti isplaćen sledećeg meseca.

Uskoro se, kaže, očekuje novi konkurs za ratare i stočare.

Govoreći o proizvođačima mleka koji su u velikom gubitku zbog skoka cene žitarica, Nedimović je rekao da će u narednim danima biti doneta odluka o povećanju premije za mleko, sa 7 na 10 dinara.

“To je jedna od mera, ostalo narednih dana. Videćemo kako će to sve da ide. Samo Srbija ima dovoljno mleka u okruženju, sve ostale zemlje nemaju dovoljno mleka i to je naša šansa. Kad se nešto pojavi kao problem, ako imate dovoljno pameti možete to da pretvorite iz 0:1 u 2:1, iz dvojke u keca, i nadam se da ćemo to uraditi u sektoru mlekarstva”, napominje Nedimović.

Izvor:RTS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.