LIDER LAŽNIH PROFILA U REGIONU: Vučić na Tviteru ima 71.4% lažnih pratilaca

326

Više hiljada „bot“ naloga prošle godine Srpske napredne stranke, koje je Tviter izbrisao, za četiri godine tvitnulo je čak 43 miliona puta, najviše hvaleći predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i obrušavajući se na opoziciju.

Aleksandru Vučiću tviter je večeras objavio da njegov nalog na ovoj mreži ima 71.4% lažnih pratilaca koji mu konstantno pružaju podršku. Od ukupno 362.000 pratilaca, čak 259.000 su lažni nalozi. Onih stvarnih je svega 103.000.

Tviter je i prošle godine „botove“ otkrio jer su koristili istu IP adresu i slali poruke preko aplikacije Castle, sve je ovo otkriva za KRIK Danijel Buš, koji je sastavio izveštaj o bot aktivnostima:

“Nema sumnje da im je bio cilj da povjećaju Vučićeve izborne šanse 2017. godine i budu vojska u borbi protiv opozicionih protesta u periodu 2018 – 2020.”

Izveštaj Stanford Internet opservatorije koja je dio poznatog Stanford univerziteta u Kaliforniji, detaljno prikazuje moć srpske „bot armije” koja na internetu godinama agresivno promoviše Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog lidera – predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovaj izveštaj sastavljen je na osnovu podataka koje je Tviter dostavio ovoj organizaciji – nakon što je početkom marta 2020 obrisao više od osam i po hiljada domaćih „bot“ naloga.

Ovi nalozi, kako se tvrdi u izveštaju, za četiri godine su tvitnuli više od 43 miliona puta. Objavili su više od 8 i po miliona linkova koji su vodili na sajtove SNS-a, Informera i drugih provladinih medija. Više od 2 miliona puta su u svojim tvitovima koristili haštag #vucic.

Glavni ciljevi domaćih „botova“, sem navijanja za Vučića i njegovu stranku, bili su dijeljenje tekstova medija bliskih vlastima, ali i da se obruše na predsjednikove političke rivale – članove opozicije su obasipali kritikama i uvredama. Na zubu su držali i proteste „1 od 5 miliona”.

Pojedini „botovi“, kako bi odali utisak pravih tviter naloga, koristili su slike poznatih ličnosti kao svoje i, osim promovisanja Vučića, objavljivali su i nepolitičke sadržaje.

Izveštaj je sačinjen na osnovu obimne istrage u kojoj je sakupljeno impresivnih 2,5 terabajta tvitova, slika i videa koje su botovi objavljivali na svojim nalozima. Poređenja radi, ova količina podataka premašuje prostor na hard disku većine kompjutera koji mogu da se kupe kod nas.

Izveštaj o domaćim botovima 2020 je na osnovu podataka koje mu je ustupila kompanija Tviter napisao Danijel Buš, postdoktorant na Stanford univerzitetu
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.