Erdogan: Idemo do kraja branimo prava Palestine, moramo reći stop izraelskim politikama

651

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja odlučna do kraja braniti prava Palestine te je poručio da se zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) moraju ograditi od svakog poteza koji bi mogao oslabiti palestinsku borbu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stalno vijeće za ekonomsku i trgovinsku saradnju pri OIC-u održava 37. Ministarsku konferenciju, a videoporukom učesnicima tog skupa obratio se i turski predsjednik, prenosi Anadolija.

Čestitao je Husseinu Ibrahimu Tahi na izboru za novog generalnog sekretara OIC-a te je dodao kako se islamski svijet mora suočiti sa posljedicama pandemije COVID-19, ali i sa drugim krizama koje izazivaju terorizam, siromaštvo i sukobi.

“Kao članice OIC-a moramo jačati našu saradnju, a uporedo s tim i pružiti potrebnu političku, humanitarnu i pravnu pomoć našim bratskim zemljama” rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je, također, kazao kako zemlje OIC-a imaju bratsku obavezu da pomognu afganistanskom narodu u procesu uspostave mira i stabilnosti u Afganistanu.

Ukazujući i na neophodnost suprotstavljanja rastućem problemu rasizma, ksenofobije i antimuslimanske retorike u svijetu, Erdogan je kazao da je trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku potrebno graditi na bazi rješenja palestinskog pitanja na tragu ideje o uspostavi dvije nezavisne države i na bazi međunarodnih parametara.

“Moramo reći stop izraelskim politikama ilegalnog naseljavanja u istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali i suprotstaviti se rušilačkim politikama nasilnog raseljavanja” kazao je Erdogan.

On je dalje rekao da bez zadovoljenja prava Rohingya muslimana u Mijanmaru ne može biti uspostavljena trajna stabilnost u Arakanu, a da međunarodna zajednica nije uspjela spriječiti i zaustaviti i tragediju u Siriji.

“U Siriji je neophodno pronaći rješenje koje će garantirati teritorijalnu cjelovitost te zemlje i omogućiti siguran povratak ljudi u tu zemlju. Odlučno nastavljamo našu borbu protiv terorističkih organizacija ISIS i PKK/YPG koje su prijetnja cjelovitosti Sirije i našoj nacionalnoj sigurnosti” poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je istakao i da njegova zemlja pomno prati stanje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj pokrajini Xinjiang te je naglasio da takav pristup očekuje i od OIC-a. ​​​​​​​
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.