Eminagić: Posjeta Vučića Priboju je za Islamsku zajednicu HISTORIJSKI DAN

1756

Imam Omer ef. Hodžić je u svom obraćanju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću iznio niz neprijatnosti koje je on sam doživio od pojedinaca u ovoj sandžačkoj opštini, dok se reakcija muftije Mevluda ef. Dudića može vidjeti na video snimku.

Povodom ove situacije napisao je odgovor Glavni imam Medžlisa Priboj Harun ef. Eminagić, koji preosimo u cjelosti:

Notrna je laž da je muftija Dudić utišavao imame, kazao je danas Glavni imam Medžlisa Priboj Harun ef. Eminagić osvrnući se na pisanja pojedinih medija da je predsjednik Mešihata utišavao imame tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ef. Eminagić ističe i da je znao da će odmjerenost u govoru muftije Dudića biti spočitavana od strane pojedinaca.

– Narod bošnjački, muslimanski u Priboju, Sandžaku, Srbiji još jedino nadu nije izgubio u Islamsku zajednicu jer su uvidjeli da je to jedina institucija za narod bez ikakvog interesa. Ako ste pratili muftiju Dudića koji je bio itekako odmjeren u govoru znao sam da će mu se to spočitavati. Lahko je sjediti za tastaturom i nemati nikakve odgovornosti i pisati ovakav je, onakav je pogotovo spinovanje da je utišavao hodže da ne govore to je notorna laž. Najlakše je bilo muftiji Dudiću jučer da ospe paljbu, a šta bismo dobili.

Moramo biti mudri, poštovati svoje ako hoćemo, kaže, da nas drugi poštuju.

–Kada su u pitanju velikodostojnici vjerski, muslimani, ugroženi muslimani da bud utu mudri a ne da daju podršku ratnohuškačkim porukama krijući se iza tastature a mi svi dolje ostajemo da trpimo.

Pojašnjava i za koga je posjeta bila od posebne važnosti dok 30 godina traje borba za lokaciju gdje bi se gradila džamija u Novom Priboju.

–To je za Islamsku zajednicu historijski dan. Nije predsjednik prvi put jučer bio u Priboju. Dolazio je dosad više puta, ali je prvi put došao u islamsku zajednicu. Prvi put je došao u Hasan-aginu džamiju, njenp dvorište, da se obrati džematlijama, posjeti imame I kaže optimistične riječi. Rekao je da će naložiti lokalnoj samoupravi da ubrzaju process rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ljudima u Vladi čija je to ingerencija da se sve to ubrza. Ono što nije rečeno, nisu dati rokovi. Ona će biti najbolji protivotrov za one riječi “Božić je pucaj u džamije” kada budemo zajedno s našim sunarodnicima gradili tu džamiju zajedničkim prilozima kao što je to uvijek bila praksa u Priboju, kao što smo uvijek učestvovali u prilozima kada su se pravile crkve. Skoro je napravljena jedna u zaseoku u Priboju. Najveći donator je Bošnjak, Hamdija Crnčević koji je dao najveću donaciju I rekao ako još bude trebalo dat će još. To je ono što nas krasi. Najbolji protivotrov za sve što je rečeno je ako se džamija bude napravila i ako u noj budu svi zajedno učestvovali onda će ona biti simbol mira, kaže Harun ef. Eminagić gl. imam Medžlisa IZ Priboj.

Prisjeća se i 6. januara 1994. Godine kada su, na Badnji dan, pripadnici vojnih formacija razbili prozore na Hasan-aginoj džamiji I pokušali ubaciti eksplozivnu napravu.

–Što znači da se taj čin prepričavao u kućama, da su se oni isticali kao heroji jer čim danas imamo Mladost koja nije ni bila rođena u to vrijeme a pjeva I kliče podvizima. S druge strane, svi su još kao djeca maštali da budu policajci, neko ko nosi uniformu. Ako će ovakvi uniformisani policajci biti uzor ovakvoj omladini onda šta da očekujemo u Priboju. Ohrabruje me što je predsjednik Vučić smogao snage I našao vremena da dođe u Priboj. Žao mi je što prije njega ministar policije nije odmah došao u Priboj jer znamo I da je za manje opasne stvari sjedao u helikopter. Zašto sada nije došao u Priboj da se obračuna sa svojim službenicima.

Inače, sela u Priboju se gase, mada je statistika i u gradu poražavajuća.

–Bošnjačke djece u osnovnim školama ima negdje oko 270. U srednjoj školi negdje oko 160. Da zaokružimo s predškolcima to je 500-600 djece bošnjačke u Priboju. U prethodnoj godini bilo je 130 umrlih a svega 30 rođene bošnjačke djece, a 22 sklopljena braka u Priboju. Godinama unazad je trend da je mortalitet veći od nataliteta.

Izvor: SANA
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.