Novi Pazar: Rudarska istraživanja ZLATA na četiri lokacije

600

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je četiri dozvole za rudarska istraživanja na teritoriji Novog Pazara, kao i jednu na prostoru koji ovaj grad dijeli sa Opštinom Raška, saznaje radio Sto plus.

Tri dozvole izdate su kompaniji “Zlatna reka” iz Beograda, od kojih su dvije samo za istraživanje zlata na lokacijama Zlatni kamen i Šanac, na obroncima Rogozne.

Dozvola za istraživanje na Zlatnom kamenu izdata je u oktobru 2018. i traje do novembra 2023. godine, a njome je obuhvaćeno 3.229 hektara.

Istraživanja u Šancu odobrena su u leto 2020. i traju tri godine, a to istražno polje površine je 2.344 hektara.

Kompanija “Zlatna reka” dobila je dozvolu i da vrši istraživanja u selu Leča gde će, osim zlata, tražiti i bakar. Ministarstvo im je to odobrilo 2017. godine, a dozvola im traje do 2023. godine.

Rudarsko istraživanje vršiće se i na lokalitetu Kaludra, na obroncima Golije, gdje je kompaniji “Tera Balkanika” dozvoljeno da traži zlato, bakar, cink, antimon i olovo. Istraživanja su odobrena do novembra 2024. godine.

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je dozvolu i za rudarska istraživanja u Kaznoviću, na teritoriji koju dijele Novi Pazar i Raška, gdje će firma “Global mineral resources” iz Beograda tražiti srebro, bakar, cink i olovo.

Pored tih dozvola, novopazarskoj firmi “Bratislava 2019” odobreno je da na lokaciji Kukavička rijeka istražuje zalihe krečnjaka.

Gde su sve mogući rudnici u Novom Pazaru, možete pronaći na ovom linku.

Autor: Nikola Kočović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.