sulejman Ugljanin

Ugljanin: Razgovori sa SDP i SPP ukoliko se odreknu vladajućeg režima koji vodi velikosrpsku politiku

566

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je ta partija spremna da razgovara sa svim strankama demokratske orijentacije, osim sa onim koje čine vladajući režim ili su sa njima u koaliciji.

“Sa njima nemamo interes da razgovaramo, oni vode velikosrpsku politiku koja je direktna prijetnja da Bošnjaci nestanu sa ovih prostora. Sa njima ne možemo da razgovaramo”, rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, prenosi portal radija Sto plus.

Na pitanje da li se to odnosi i na Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i Stranku pravde i pomirenja (SPP) Ugljanin je odgovorio da su njima “vrata otvorena ukoliko se odreknu vladajućeg režima i istupe iz koalicije”.

“Ukoliko prekinu saradnju i distanciraju se od režima i izjasne se da žele da podrže sandžački multinacionalni, multikonfesionalni i multikulturni suživot možemo razgovarati o svim mogućim opcijama, koalicijama, zajedničkom poslaničkom klubu i skupštinskim većinama u sandžačkim opštinama”, naveo je Ugljanin.

On je dodao i da se samo zajedničkim nastupom na izborima ili postizbornom koalicijom mogu ujediniti svi glasovi građana Sandžaka i “pravilno nastupati prema Beogradu, u koristi svih koji su glasali”.

Ugljanin je pozvao sve političke aktere, udruženja građana i druge organizacije da aktivno učestvuju i međusobno sarađuju u stvaranju povoljne političke klime kako bi građani na predstojećim izborima mogli slobodno da izraze svoju volju.

Istakao je i da SDA Sandžaka još uvek nije dobila odgovore nadležnih državnih organa na “genocidne prijetnje od pripadnika oružanih snaga Srbije” početkom godine u Priboju.

“Koordinisanim aktivnostima medija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova izvršena je potpuna marginalizacija ove, uslovno rečeno, objave rata bošnjačkom narodu”, poručio je Ugljanin.

On je kazao da su Ujedinjene nacije uputile zahtjev Srbiji da sprovede istragu zbog čega SDA Sandžaka očekuje adekvatan odgovor i pristup nadležnih državnih organa, u skladu sa Ustavom i zakonima.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.