Korišćenje vjere od strane SPP-a se otelo kontroli??

1744

Postoji li danas ulema koja može da reaguje ili da osudi sve učestaliju blasfemiju političkih predstavnika Stranke pravde i pomirenja? Iako svi znamo da je SPP stranka čiji su predvodnici sastavljeni od svršenika medrese i efendija koji se ne bave tim pozivom, ipak postoje određena očekivanja u narodu da će njihov govor biti u duhu islama i monoteizma. Ovih dana vjernicima odgojenim u vjeri može biti neprijatno dok slušaju nastupe tih istih ljudi ili čitaju njihove komentare na mrežama.

Vjerovatno zbog poštovanja mejta i osjećanja porodice rahmetli Zukorlića mnogi nisu htjeli da reaguju na konstrukcije u kojima jedan od političara-efendija traži od Allaha dž.š., i to putem fejzbuka, da muftiju Zukorlića učini predstavnikom Bošnjaka Balkana i tog dijela Evrope u džennetu.
Ulema i imami su ostali uzdržani i kada je tema zagovorništva odnosno šefaata muftije u pitanju.
Prosječan vjernik volio bi da njegov šefadžija na budućem svijetu bude, niko drugi do poslanik Muhammed a.s. Jedan drugi medresant i funkcioner SPP-a je u naletu emocija pominjao opciju da rahmetli Muftija bude šefadžija i zagovornik Bošnjacima na Sudnjem danu.
Te, blago rečeno, škakljive izjave, oko kojih imami iz Bosne samo prevrću očima i strpljivo šute, izgleda da da se otimaju kontroli.
Umrli se olako nazivaju šehidima, političari gazijama, imami šefadžijama.

Novopostavljeni predsjednik SPP Usame Zukorlić je one koji su vidjeli muftiju nazvao ashabima, a one poslije njega tabinima:

“Ovaj skup je jako značajan i ostat će vam u pamćenju zato što je ovo jedan od posljednjih skupova ashaba rahmetli muftije Zukorlića u ovom sastavu. Ashab, odnosno prijatelj muftijin, je svaki onaj koji ga je podržao dok je bio živ, pa makar se samo jednom u životu s njim sreo, rukovao i podržao ga. Vi ste ta odabrana generacija Sandžaka i svi drugi koji nam se budu u međuvremenu pridružili oni mogu biti samo sljedbenici i podrška i tabi’ini muftijini”, rekao je novi predsjednik Stranke pravde i pomirenja na skupu u Novom Pazaru.

Takva terminologija nesumnjivo ukazuje na zloupotrebu vjere, korišćenje iskrenih emocija džematlija i snage koju imaju vjerski termini u govoru, a sve zarad regrutovanja što većeg broja vjernika u političku partiju okupljenu oko novca i vakufa.

Vjernici čekaju glas imama, uleme, učenjaka koji se boje samo Allaha i koji će prokomentarisati situaciju.

Redakcija Sandžak Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.