mantije

Srpski mediji: Mantije su dobile ime po odori pravoslavnih sveštenika?

646

Gotovo da nema osobe koja je posjetila Novi Pazar, bez obzira na to da li je iz Srbije ili Evrope, a da nije čula za čuvene matije. Ovo je jelo koje se već decenijama pravi u Novom Pazaru, a gotovo su obavezan deo bajramske trpeze.

Oni gosti koji budu posluženi mantijama na nečijoj trpezi znači da im se ukazuje posebna čast.

Mantije su jelo koje se pravi od pšeničnog brašna, mlevenog mesa ili sira, tako što se meso ili sir uvije u male kvadrate od testa. U Srbiji se mantije uvijaju u kvadrate od testa, dok se u Bosni i Hercegovini uvijaju kao kora, koja se posle sječe na parčiće, a nadev se pravi od mesa proprženog na luku ili od sira.

Pazarske mantije se tradicionalni specijalitet čije spremanje zahteva puno truda i vremena.

Karakteristika ovog načina spremanja je pravljenje kora od kojih se režu „kockice“ u koje se stavlja mleveno meso koje je, prije toga, pomješano sa crnim lukom, uz dodatak soli i bibera. Tako se prave boščice (male lepinjice) i zbog njih se ovaj specijalitet još naziva i mantije na boščicu.

Ime su dobile po odori pravoslavnih svještenika — mantiji, piše Danas.rs

Od davnina, porodica mladoženje koja nakon svadbe odlazi u tazbinu, služena je prvo mantijama uz kiselo mlijeko, a nakon toga sledila su slatka jela. Takođe, pre nego što se devojka uda, morala je da zna da sprema mantije, a posebna umjetnost je bila da one budu što manje.

Mantije se obično nose kao užina tokom putovanja, a u mjesecu posta, ramazanu, one su glavno jelo na sehur, jutarnjoj, trpezi, jer se nakon mantija oseća sitost cijeli dan.

U današnje vreme mantije se obično jedu „pomlečene“, odnosno polivaju se jogurtom ili kiselim mlijekom, ali u orginalnom receptu to ne postoji.

U Turskoj, takođe, postoji slična verzija ovog specijaliteta pod imenom manti. One više liče na bosanske klepe, a dosta su sitnije od tradicionalnih novopazarskih mantija i jedu se kašikom.

Ipak, najposebnije su u gradu Kajseriju, koji nije turistička destinacija, ali oni koji zalutaju onamo, svakako bi ih trebali probati.

Pazarske mantije, odnosno tradicionalni način pripreme ovog jela u Novom Pazaru, uvrštene su 2012. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

(Danas)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.