3. aprila Dačić raspisao lokalne izbore za sljedeće gradove

361

Predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore u Srbiji za 3. april. Kampanja i izborne radnje počinju posle stupanja na snagu ove odluke i utvrđivanja obrazaca i procedura od strane republičkih ili opštinskih komisija, a to znači – već od večeras, dodao je Dačić.

Dačić je u holu Skupštine potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština.

U skladu sa zakonom raspisao sam izbore za odbornike gradova i opština gdje se održavaju izbori – gradova Bora, Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, rekao je Dačić.

Poželeo je svim uspješnu kampanju i da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi, kazao je.

Dačić je rekao da je Narodna skupština u ovom sazivu razmatrala 435 tačaka dnevnog reda, da je donijela 265 zakona, „od čega samo 24 po hitnom postupku“. Održano je 67 sednica skupštine, u ovom periodu, a za godinu i po dana zasjedala je 136 dana, iznio je Dačić neke podatke o radu parlamenta na čijem je čelu bio.

Podsjetio je da je Skupština donijela ustavni zakon o promeni Ustava. „Ovaj saziv skupštine je prvi u historiji koji je sam sebe razvlastio od ovlašćenja da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom Ustavu – neće se više sudije i tužioci birati ovde u parlamentu. To je jedan veliki i demokratski iskorak“, rekao je Dačić dodajući da je to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa.

Istakao je to da su postignuti veliki rezultati u međustranačkom dijalogu, ocijenjujući da će naredni izbori biti u potpuno drugačijoj atmosferi nego raniji, podsjećajući da su donijeti zakoni koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, kao i da su „uspostavljeni efikasni instrumenti kontrole izbornog procesa i rezultata“.

Smatra da je dijalog donio pozitivne rezultate i nada se „da neće biti nekih izgovora za loše rezultate zbog navodno nekih problema u izbornim procesima“.

Dačić je rekao da je ovaj saziv doneo Kodeks ponašanja poslanika, što je, kako je naveo, ostavljeno u amanet narednim sazivima i za budućnost.

„Gotovo da je ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primedbi i međunarodnih institucija. Ovaj parlament je dobio pozitivne ocijene i kad je riječ o međustranačkom dijalogu i kad je riječ o usvajanju zakona i procedurama od strane evropskih institucija“, naveo je Dačić.

Zahvalio je svima koji su radili u skupštini, dodajući da mu je bila čast da obavlja tu funkciju. Inače, Dačić će do verifikacije mandata novog saziva, ostati na toj funkciji i obavljati dužnosti koje su propisane Ustavom i zakonom.

Pozvao je sve političke partije i učesnike izbora na demokratsku i fer utakmicu. „Želim da narod ima priliku da bude vrhovni sudija kad je riječ o političkim partijama, koalicijama, listama i kandidatima za (sve) izbore“, naveo je.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.