Sandžak: Čopor pasa lutalica u selu Rasno zaklao 14 ovaca

2288

Čopor pasa lutalica u selu Rasno nadomak Prijepolja u subotu je zaklao 14 ovaca domaćina Gordana Tošića. Tošić i njegove komšije strijepe od novih napada krvoločnih pasa, zbog čega se plaše da stoku gone na pojilo i puštaju iz štala.

Gordan Tošić iz sela Rasno stočarstvom se bavi već 22 godine i sva grla krupne i sitne stoke su mu umatičena. Živi isključivo od poljoprivrede, a njegovo stado ovaca u subotu je napao čopor izgladnelih pasa, koji je usmrtio 14 ovaca.
Položio sam ovcama oko 7 sati i ušao u kuću da popijem kafu kao i obično. Pošao sam sa radnikom da čistimo štalu i našao ovce zbijene na gomilu ka žici. Četiri ovce su tu zaklane na licu mjesta. Tu ima i jedan potok, gdje se jedan broj ovaca slomio, a nekoliko ih je bilo i u vodi. Dok smo ovaj radnik i ja tražili rasterane ovce, oni se povrate, okrenu se, i pobiju još ovaca – kaže Gordan Tošić, poljoprivrednik čije su ovce zaklali psi.

Do pokolja je došlo ujutru oko 9 sati, a događaju je svjedočio komšija Radosav Ljujić, koji je prebrojao sedam pasa lutalica.
Ja sam “upremase” zvao i vikao, i telefonom sam ga zvao da istrči, da brani. On je izašao, ali nije mogao puno da učini, jer su psi rasterali ovce, prekinute su bile žice – priča Ljujić Radosav.

Cijelo selo sada strahuje od novih napada i boji se da stoku pusti iz štala.
Ja imam još 40-ak ovaca u štali i ne smijem da ih pustim ni na vodu. Psi su se povraćali i na leševe. Evo i komšije su zabrinute jer je i prošle godine počelo od mene, pa i drugima stradale ovce. Oni neće stati na ovome – boji se Tošić.

Prema njegovim riječima, leševe je uklonila lovočuvarska služba i odvezla na hranilišta za divlje životinje, prema nalogu veterinarskog inspektora Azema Hurića koji je prethodno izašao na teren i pregledao ih.

Član opštinskog vijeća zadužen za poljoprivredu Zoran Despotović kaže da je u toku Javni poziv za hvatanje pasa lutalica, ali da će i nakon izbora izvođača zbog nepristupačnosti terena njihovo hvatanje u selu Rasno biti teško izvodljivo. Dodaje da će opština štetu nadoknaditi prema postojećem Pravilniku, a ukoliko Tošić ne bude zadovoljan iznosom, veću odštetu može potražiti na sudu.

Izvor Foruminfo.rs

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.