U Švedskoj kidnapovana Amela Kalač iz Rožaja- Sestra: “Samo želimo da je pronađemo”

6400

Amela Kalač (24) je porijeklom iz Rožaja, tačnije iz sela Gusnica, a njena porodica već duže vrijeme živi i radi u Švedskoj.

Kako javljaju švedski mediji Amela je kidnapovanao i to kada je bila na putu kući, svojoj porodici u Grästorp, tada je nestala bez traga.

I pored višednevne potrage, ona još nije pronađena. Jedan muškarac je sada uhapšen zbog sumnje da je izvršio  kidnapovanje.

– Samo je želimo naći. Trenutno joj je najvažnije u životu da je vratimo kući, kaže sestra Arnela.

Poslednji put kada je neko u Amelinoj porodici imao kontakt sa njom bila je noć između 13. februara i Dana zaljubljenih.

Amela inače radi u staračkim ustanovama, a u nedjelju je bila sa svojom braćom i sestrama da posjeti svoju majku, koja je hospitalizirana.

Ali ujutro Amele nije bilo i ubrzo je prijavljen nestanak.

Amela försvann natten till i måndags.

Za sada nema naznaka da je Amela nestala dobrovoljno, a jučer je uhapšena muška osoba vjerovatnog iz razloga zbog sumnje da je kidnapovala Amelu. Osoba koja je osumnjičena za kidnapvanje poznaje se sa Amelom od ranije, prema nezvaničnim informacijama, a poznaje ga i cijela njena porodica. Sumnja je pala na njega kada je on policiji dojavio da je Amela otišla.

Tužilac u ovom slučaju još nije kontaktiran za komentar, ali mu je ostalo još dva dana da odluči da li će muškarcu biti zatraženo određivanje pritvora ili ne.

Policija je intenzivno pretraživala područje, posebno područje Forshalla gdje muškarac koji je sada u pritvoru kaže da je posljednji put vidio Amelu, ali ipak nije pronašao mladu ženu.

Foto: Christian Svensson

Amelin nestanak šokirao je sve u malom gradu Grästorp sa oko 3.000 stanovnika. Mnogi stanovnici pomažu u pronalaženju, kao i Amelina porodica.

– Mi smo velika porodica koja je tražila nekoliko dana, ali je ne možemo pronaći. Ovo je najgora stvar kroz koju sam prošao u svom životu. Potpuno sam uvjerena da ne bi dobrovoljno nestala, tako da sam sada tako nevjerovatno uplašena i zabrinuta, kaže Arnela.

U slučaj je uključena i organizacija za traženje nestalih osoba.

– Naša potraga trenutno se sastoji od toga da izađemo sa imenom i slikom. Nemamo posljednje mjesto gdje je zadnji out viđena, da bi se otuda počelo sa stvarnom potragom, tako da dok to ne budemo imali informaciju da je viđena, sa naše strane se ne vrše nikakve fizičke pretrage, kaže Jon Olof Säll, operativni menadžer i operativni menadžer za nestale osobe u okrugu Skaraborg.

Kada je Amela nestala, nosila je plavu plišanu duksericu, crne tajice i crne kožne cipele. Visoka je oko 170 centimetara i ima plave kovrče u kosi.
“Ona vidi svjetlo u mraku”

Njena porodica je opisuje kao veoma posvećenu i pozitivnu osobu koja radi i trudi se i brine o svojoj porodici. Ima posao u gerijatrijskoj njezi, ali i dodatno radi u trgovinama i restoranima.

– Ja i moja sestra smo uvek bile veoma bliske jedna drugoj. Ona je osoba koja brine o svojoj porodici, koja uvijek vidi svjetlo u mraku, kaže Arnela.

Amela je sa porodicom došla u Švedsku prije sedam godina. Ovdje su svi studirali u srednjoj školi i od tada su se školovali. Sve tri sestre rade u zdravstvu, a brat studira.

Oni su trenutno tražioci azila i mnoge stvari su ispunili da će porodici biti dozvoljeno da ostane.

Amela je rekla za SVT prošle godine nakon što im je odbijen zahtjev za boravišnu dozvolu.

– Kao da Švedska ima samopovređivanje. Oni plaćaju naše školovanje i pomažu nam oko stanovanja dugi niz godina. Sada kada možemo i želimo da vratimo naše dugove, oni nas protjeruju.

Amelina porodica želi da se objavi njeno ime i slika u nadi da će biti pronađena.

– Molim sve ljude u zajednici da obrate pažnju ako vide moju sestru. Odmah pozovite policiju, kaže Arnela.

Napomena: Ako ste vidjeli Amelu ili imate informacije koje bi mogle dovesti do njenog pronalaska, pozovite švedsku policiju. Amela radi u gerijatrijskoj njezi. Ima i nekoliko drugih poslova u trgovini i restoranu.

Amela jobbar inom äldrevården. Hon har även flera andra jobb i butik och inom restaurang.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.