Novi detalji istrage otmice Rožajke: Posljednji sastanak Amele bio je oko duga

2534

Rožajka Amela Kalač (24) iz Grastropa, grada u Švedskoj, vodi se već pet dana kao nestala, a kako prenose švedski mediji incident se vodi kao otmica jer se sumnja da je kidnapovana.

Jedan osumnjičeni je juče, nakon odluke Okružnog suda, priveden i pritvoren zbog sumnje da je izvršio otmicu. Muškarac, koji ima 40 godina i poznaje Amelu i njenu porodicu, negira da je počinio bilo kakvu nepravdu.

Za švedske medije, govorila je Ilda Kalač, Amelina sestre koja je izjavila da su se Amela i osumnjičeni u noći između 13. i 14. februara sastali kako bi razgovarali o većoj sumi novca koju joj osumnjičeni duguje.

“Moglo bi  se reći da ga dobro poznajemo. Kod njega nismo primetila ništa čudno. Ja i moja majka smo znali da će se naći i da će razgovarati s njim o novcu i zato je Amela htjela razgovarati sa njim.” – izjavila je Ilda.

Ipak, postoje okolnosti oko večeri i noći nestanka na koje je porodica oštro reagovala ali nejasno je da li finansijska pozadina ima veze sa Amelinim nestankom.

Osumnjičeni, koji je od ranije poznat porodici, je izjavio da je ona iskočila iz njegovog automobila i zatim nestala sa lica mjesta.

Ilda i Amela Kalač

Ilda i Amela Kalač

Činjenicu da su zajedno bili u autu prije nestanka potvrdila je i švedska policija jer ih je, neposredno prije nestanka zaustavila saobraćajna policija i pustila. U 01.20h, noć prije ponedjeljka, ona i za sada osumnjičeni muškarac zaustavljeni su kod saobraćajne kontrole nedaleko od Grästorpa. Policijska patrola je saslušana u istrazi koja je u toku, ali nije bila u mogućnosti da pruži bilo kakve odlučne informacije. Nema informacija da je Amela Kalac bila ugrožena.

Ubrzo nakon toga, osumnjičeni muškarac je prijavio nestanak Amele. Lars Johannsson kaže da policijska patrola nije mogla učiniti ništa drugačije.

“To je jednostavno bila rutinska kontrola saobraćaja”, kaže tužilac Lars Johanson.

Osumnjičeni negira zločin, prema braniocu Oskaru Frilingu. Zahtijevao je i da ga odmah puste, što Okružni sud nije odobrio.

Jasno je, međutim, da je Amelu Kalač sreo tokom noći kada je nestala, a to je ispričao, prema navodima porodice, kada je u ponedjeljak rano ujutro obavijestio policiju i porodicu o njenom nestanku. Prema njegovoj priči, oni su sigurno bili u njegovom autu kada je ona, iz nejasnih razloga, “iskočila” iz auta. On se tada, kako se navodi, okrenuo, a kada se vratio mjesto gdje je izašla, ona je, prema njegovoj verziji, nestala.

“Kaže da je iza njih išao automobil i da se Amela bojala da je policija i da je to imalo veze sa njenom odlukom o izlasku iz auta. Kaže da mu je rekla da skrenu desno, a onda je iskočila i pobjegla nakon čega je on okrenuo auto i vratio se, ali nije bilo nje tada. To je njegovo objašnjenje”- kaže Ilda.

Prema dosadašnjim informacijama, posljednji telefonski poziv porodici od Amela Kalač bio je u 01.30h. Tada je rekla da je na putu prema svojoj kući, što je smirilo porodicu.

Navodi se da se sve ovo dešavalo oko područja  Forshall u Grastorpu, gdje je policija također tragala za njom posljednjih dana.

Amela Kalač sa sestrama

Amela Kalač sa sestrama

Rožaje Free Press
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.