Izvjestilac Bundestaga Adis Ahmetović: Nećemo dopustiti stvaranje trećeg entiteta

334

Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović prokomentarisao je zaključke sa današnje vanredne sjednice HNS-a.Ističe da su planovi sprječavanja izbora u BiH ili stvaranje drugog entiteta još jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga da potaknu destabilizaciju Zapadnog Balkana.

– Više je nego iritantno da hrvatski predsjednik tvrdi da će spriječiti izbore u drugoj zemlji ili da se stvara treći entitet Herceg-Bosna. Nećemo to dopustiti i nećemo dopustiti da budemo taoci takve politike – rekao je Ahmetović.Poručuje da teritorijalni integritet i suverenitet BiH nisu za pregovaranje.– Podržat ćemo sve one koji se zalažu za pluralističke demokratske regije i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom smislu visoki predstavnik Christian Schmidt ima našu punu podršku. Drugi prioritet je sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru – potcrtao je Ahmetović.

Na kraju je zaključio da će izbori sigurno biti održani, te da u tom procesu treba osigurati zakonito i transparentno provođenje izbora pod monitoringom međunarodne zajednice.

saff.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.