Novi Pazar: U ponedeljak zvaničan početak izgradnje toplane na biomasu

427

U ponedeljak, 28. februara, biće ozvaničen početak radova na izgradnji toplane na biomasu, kapitalnog projekta za Novi Pazar koji se realizuje u sklopu programa “Obnovljivi izvori energije – Razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji (Komponenta 1)”, a sprovodi se kroz saradnju sa Saveznom Republikom Nemačkom preko KfW zajma i donacije SECO.

Početak realizacije projekta ozvaničiće potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ambasador Švajcarske u Beogradu Urs Šmid, direktor kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Reč je o kapitalnom projektu, vrednom 6,5 milione evra. Izgradnjom toplane na biomasu dobijamo čistiji vazduh u Novom Pazaru, ali i bolje i kvalitetnije grejanje. Tim povodom gost Dnevnika bio je koordinator projekta Faruk Suljević.

Početak radova, prema njegovim rečima, biće ozvaničen u ponedeljak, kada u Novi Pazar stiže i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. pripremni radovi na parceli su već započeti, a od ponedeljka počinju grubi građevinski radovi.

”Kako smo i obećali već u oktobru ćemo imati funkcionalnu toplanu na novoj lokaciji, na placu bivše TK Raške. Osim što će imati velike ekološke fekte imaće i veći kapacitet i biće smanjene potrebe za fosilnim energentima u samom gradu. Smanjujemo zagađenje u samom gradu, a ona centralna toplana se potpuno gasi, ostaće samo u toku prve sezone kao rezerva, a već na proleće 2024. ćemo je potpuno ukinuti” kazao je Suljević.

Suljević je kazao da će biti moguće priključivanje novih korisnika, ali i mogućnost da se stari korisnici koji su se u prethodnom periodu isključili sa toplane, ponovo priključe.Biće moguće i priključivanje novih objekata, kakve su brojne zgrade koje se grade, ali i individualnih domaćinstava.

Grejanje će biti daleko kvalitetnije i bolje, ali i jeftinije, kazao je Suljević.

Na pitanje kada se očekuje završetak projekta gasovoda, s obzirom da je ovo toplana na biomasu ali i gas, Suljević je kazao da su rezervni kotlovi opredeljeni da rade nba prirodni gas, te da Srbijagas uveliko izvodi radove već poslednje dve godine na ovom terenu, za šta su svi poslovi vezani za eksproprijaciju obavljeni. U procentu većem od 80% radovi na primarnom gasovodu završeni, a upravo će gasovod i priključenje na sekundarni, odnosno gasovod koji će dovesti gas do velikih potrošača, kakvi su toplana, bolnica i drugi, biti tema razgovora sa ministrakom Mihajlović.

”Očekujemo da to bude već ove godine, ukoliko se prolongira imamo i rezervnu varijantu i nekoliko opcija, u svakom slučaju naši rezervni kotlovi će imati napajanje gasom, a verujem da će Srbijagas obaviti svoj deo posla iz ugovora” obajsnio je Sueljvić.

Posao vezan za izgradnju toplane na biomasu bio je obiman. Aktivno su na njemu poslednjih godina radili predstavnici vlasti Novog Pazara, brojnih odeljenja, resornog Ministarstva i nemačkog KfW-a.

(RTVNP)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.