ukrajina rat

Češka, Nizozemska i Portugal poslat će pojačanja u pomoć Ukrajini

360

Tri članice NATO-a najavile su da će poslati pojačanje da pomognu Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije.

Češka se obvezala u subotu poslati pošiljku oružja Ukrajini vrijednu više od 8,5 milijuna dolara na mjesto po izboru Ukrajinaca.

– Vlada je odobrila isporuku oružja Ukrajini. Šaljemo mitraljeze, mitraljeze, snajperske puške i pištolje i pripadajuće streljivo u vrijednosti od 188 milijuna CZK – napisao je češki premijer Petr Fiala na Twitteru.

Vatrena moć

– Činimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini – dodao je Fiala.

Nizozemska je danas također rekla da će Ukrajini pružiti više vatrene moći.

– Nizozemska će Ukrajini isporučiti 200 protuzračnih projektila Stinger. Drugi obrambeni materijal već je na putu – tvitao je premijerov savjetnik za vanjske poslove i obranu Džiofri van Leven.

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je u petak da će zemlja poslati pojačanje kako bi se pridružila ukrajinskim vojnicima na terenu kako bi pomogla u osiguravanju njihovih granica jer je ovo rat protiv slobode samoodređenja demokratske zemlje i stoga je to također rat protiv slobode samoodređenja i protiv demokracije.

Govoreći na televizijskoj konferenciji za novinare, portugalski premijer je dodao da je postojala jednoglasnost svih država, s obzirom na potrebu jačanja prisutnosti NATO-a na granicama Ukrajine i u svim zemljama saveza koje su blizu regija Ukrajine.

Mobilizacija i angažman

– Portugal je u tom smislu, pored snaga koje je ove godine dodijelio europskom zapovjedništvu NATO-a, odlučio predvidjeti, od druge polovice do prve polovice, mobilizaciju i angažman pješačke satnije koja će djelovati u Rumunjskoj. a to će biti predviđeno u narednim tjednima – rekao je Kosta.

On je dodao da nekoliko drugih zemalja u ovom trenutku ili predviđaju ili pojačavaju ili odlučuju pojačati svoje sudjelovanje s tim zemljama, koji graniče s Ukrajinom kako bi imali jasnu manifestaciju jedinstva i odvraćanja u pogledu ruskih postupaka.

Na upit za tačan broj koji će biti poslan za potporu Ukrajini, Kosta je rekao da će pješačka satnija uključivati ​​175 vojnika.

Izvor Avaz
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.