Analitičari tvrde da je rat u Ukrajini razotkrio ozbiljne slabosti ruske vojske

553

B.A. Friedman, vojni analitičar i artiljerijski oficir u rezervi američkog mornaričkog korpusa, trenutno raspoređen u “Laboratoriju za ratne borbe” u Quanticu te autor knjiga “O operacijama: operativna umjetnost i vojne discipline” te “O taktici: teorija pobjede u boju” iznio je zanimljiva zapažanja o ruskoj vojsci na osnovu prva četri dana rata u Ukrajini te šta to znači u kontekstu korelacije ruskih snaga sa NATO-ovim snagama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Friedman se ne slaže sa mišljenjima da je Ruska vojska u stvari kvalitetna vojska koja izvršava loš i nerealan zadatak niti da je u pitanju dobra vojska koja ratuje zastarjelom taktikom već tvrdi da je Ruska vojska jednostavno – loša vojska!

Firedman smatra da se istinski kvalitet oružanih snaga ne može znati dok se one ne oprobaju u stvarnome ratu koji je jedini relevantan litmus test te je mišljenja da se iz onoga što je ruska vojska do sada pokazala u Ukrajini može zaključiti da ona nije položila ovaj test. “Ruska vojska nije kvalitetna vojska koja ratuje na osnovu pogrešnog plana – poput Francuske iz 1939 godine, niti je poput Pruske iz 1806 odlična armija koja se bori na osnovu prevaziđenih koncepata, već je loša vojska koja pokazuje slabosti u samim osnovama” tvrdi Friedman.

“Ruske oružane snage ne pokazuju ono što su temeljne vještine jedne vojske: dovođenje ljudi na pravo mjesto u pravo vrijeme sa pravim naoružanjem. Taktika nije bitna ukoliko vojska nema šta da jede. Rusi su definitivno osedlani lošim planom, također im je upitna i doktrina, no ruska vojska pokazuje da je loša u najosnovnijim stvarima koje jedna armija mora poduzimati da bi uopšte postojala” kaže Friedman.

Friedman se posebno osvrće na neke komentatore koji tvrde da ruske oružane snage ne bi na isti način ratovale protiv NATO snaga kao što ratuju protiv Ukrajine te da stoga ne bi pravile iste vrste grešaka te zaključuje da je to u suštini tačno jer Ukrajina nema kapaciteta da kazni očite i mnogobrojne ruske greške dok bi ih NATO kaznio momentalno.

Friedman smatra da je, od nekoliko stvari koje svaka oružana sila mora da izvršava samo da bi postojala i bile kohezivna (administracija, informacije, operacije, podrška vatrom, logistika, komanda i kontrola), ruska vojska tokom prva četri dana rata u Ukrajini pokazala osnovne kompetencije tek u ovom zadnjem.

“No takve manjkavosti neće igrati ulogu na duže staze” tvrdi Friedman jer Rusi u Ukrajini imaju dovoljnu nadmoćnost po pitanju mase da rat završe u svoju korist te im stoga operativna vještina nije neophodna . “Ipak, istinski dobra vojska bi bila daleko bolja u osnovama vojne vještine” tvrdi Friedman i dodaje “Ponekad je najjednostavnije objašnjenje najbolje objašnjenje a ono u ovom slučaju glasi da je ruska vojska jednostavno loša, ona je tigar od papira a papir je sada zapaljen. Ključna stvar jeste da pokazane mane ruske vojske ne bi magično nestale ukoliko bi se ona sutra sukobila sa NATO snagama već bi bile kažnjene daleko brže i daleko teže”.

Izvor: Stav.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.