(VIDEO)Redovi za mobilizaciju u Ukrajini, pristupaju i žene

587

Agencija Reuters objavila je video iz ukrajinskog grada Lviva u kojem se vide redovi ljudi koji čekaju da se pridruže vojnim snagama.

Muškarci, ali i žene stoje u redovima za pristupanje ukrajinskoj armiji, bilo kao vojnici, vojni ljekari ili drugo pomoćno osoblje. Svi žele dati svoj doprinos u odbrani zemlje, javlja Reuters.

Taras Iščik, glasnogovornik Snaga civilne odbrane Ukrajine, ističe kako je dužnost svih od 18 do 60 godina da se prijave u regrutne centre.

“Ovo je potpuna mobilizacija. Ne filtriramo nijednu od njih. To može učiniti svako ko želi u vojsku. Dakle, svi ljudi, cijela nacija dolaze u regrutni centar da se pridruže vojsci. Ovo je nevjerovatno, to je nevjerovatan patriotski nivo danas.”

Halyna Savčuk, jedna od stanovnika Lviva strpljivo čeka u redu. Liječnica je i želi da ti svoj doprinos.

“Odlučila sam da se pridružim muškarcima kako bih im pružila prvu pomoć ako zatreba. U svakom slučaju moramo biti spremni. Nadamo se da će nas Bog spasiti, ali svejedno moramo biti spremni. Vojnici tamo ne mogu sami. Kada im ponestane ljudskih resursa, morat ćemo se pridružiti. Jer ako odustanemo… želimo da zadržimo Ukrajinu”, kazala je.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.