Kako su moćni turski dronovi postali as u rukavu Ukrajine

989

Vojno mnogo nadmoćnija Rusija nailazi na velike probleme u Ukrajini, a jedan od razloga je ukrajinski as u rukavu u vidu moćnih turskih dronova kojima granatiraju i uništavaju ruska oklopna vozila.

Savremeni turski dronovi nisu dovoljni Ukrajincima, ali su svakako velika pomoć u odbrani od ruske agresije i nešto što Rusiji itekako stvara glavobolju. Ukrajina je među prvim državama koje su nabavile dronove iz Turske, a koji postaju sve poželjniji dio vojnog arsenala.

U snimcima iz Ukrajine koji obilaze svijet može se vidjeti razorna moć drona Bayraktar, koji uništava kolonu ruskih oklopnjaka. U opisu videa, koji su objavile ukrajinske snage, napisali su: Bojte se neprijatelji. Neće biti mira za vas na našoj zemlji.

Bayraktar TB2 je vrsta turske bespilotne letjelice u koju ukrajinci polažu velike nade. Precizno uništavaju tenkove, raketne sisteme i drugu vrstu vojnog oružja.

Bayraktar je ponos turske vojske i trenutno je među najtraženijom robom na vojnom tržištu. Tek nekoliko zemalja u svijetu se bavi proizvodnjom dronova (Turska, SAD, Kina, Francuska i Izrael). Ipak, turski Bayraktar je trenutni hit u vojnoj industriji. Bayraktar je relativno mali i lagan, s rasponom krila do 12 metara. Od američkog drona Reaper je lakši i sedam puta.

Situacija sa industrijom dronova u svijetu po godinama/Twitter

Situacija sa industrijom dronova u svijetu po godinama/Twitter

Bayraktar može nositi četiri laserski navođene rakete, a u zraku može ostati i duže od 30 sati.

Vojni dronovi nekada su bili ekskluzivitet američke vojske, ali se ove bespilotne letjelice sada ozbiljno proizvode i u Turskoj, koja je postala eminentni dobavljač. Prethodne dvije godine Bayraktar je korišten, osim u Ukrajini, i u Etiopiji, Azerbejdžanu, Libiji i Siriji. U sukobu Azerbejdžana i Armenije 2020. godine turske bespilotne letjelice pokazale su se odlučujućim u pobjedi Azerbejdžana protiv ruskog saveznika Armenije.

Bayraktar je trenutno najpoznatiji vojni dron na svijetu. Zašto su toliko moćni? Ova bespilotna letjelica je sposobna nanijeti totalnu štetu neprijatelju, mnogo je jeftiniji od drugih dronova te nosi izuzetno mali rizik. Cijena jednog Bayraktara se kreće između četiri i pet miliona dolara, a jedan takav dron nedavno je u Ukrajini uništio ruski raketni sistem zemlja-zrak, čija se vrijednost procjenjuje na 50 miliona dolara.

Procjenjuje se da Ukrajina trenutno posjeduje 20 Bayraktara, a nedavno su naručili i nove količine.

Turska svoj status i novostečeni ugled kada je riječ o industriji bespilotnih letjelica može zahvaliti Selcuku Bayraktaru, inžinjeru koji je pokrenuo tursku vojnu industriju, inače zetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Selcuk Bayraktar i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Klix.ba)
Selcuk Bayraktar i Recep Tayyip Erdogan (Foto: Klix.ba)

Turska je na početku razvoja bespilotnih letjelica uređaje nabavljala od Izraela, međutim zbog pogoršanja izraelsko-turskih odnosa, dogovor o nabavci vrlo brzo je odbačen te se Turska okrenula vlastitoj proizvodnji, što joj se, bar prema rezultatima, itekako isplatilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Selcuk Bayraktar je 2004. godine osnovao kompaniju za razvoj bespilotnih letjelica. Ubrzo nakon toga počela je proizvodnja letjelica, prvo modela ANKA, a zatim i Bayraktar TB2, čija će moć uzdrmati svjetsku vojnu industriju.

Do sada je Bayraktar TB2 premašio gotovo 240.000 sati leta, što dovoljno govori o kakvom proizvodu se radi.

Izvor Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.